"168 часа": Кой е хореографът зад успехите на златните момичета

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10320235 www.24chasa.bg
Илияна Раева заедно с хореографа на златните момичета Людмил Коцев.

Илияна Раева: Той ме научи да въртя пируети, с него са свързани най-големите ни постижения

Започва да работи с Нешка Робева, но след скандал между нея и Бианка Панова се отвращава и заминава за чужбина

Mалцина знаят, че зад грандиозните успехи на златните момичета по художествена гимнастика от 80-те години стои Людмил Коцев. Балетист от трупата в Русе и на Софийската опера, той години наред е хореограф на съчетанията на грациите. Благодарение на него в продължение на десетилетия националните отбори на България жънат невиждани успехи.

През 2004 г. Людмил Коцев поема гимнастичките ни и те започват да жънат невиждани успехи.
През 2004 г. Людмил Коцев поема гимнастичките ни и те започват да жънат невиждани успехи.

На 13 октомври Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) съобщи, че

Илияна Раева нарича Людмил Коцев Мосю и дълбоко го уважава.
Илияна Раева нарича Людмил Коцев Мосю и дълбоко го уважава.

педагогът е починал на 86 години във Франция

“С него са свързани големите успехи на златните момичета от 80-те години, както и на златните момичета от последното десетилетие – обясниха от федерацията. - Изключителен професионалист, педагог, харизматична личност и ерудит, колега, който ще остане завинаги в сърцата ни. Ще го запомним като човек с чувство за хумор, житейска мъдрост и голямо сърце, човек, който учеше поколения свои възпитаници да откриват истината и да познаят себе си и тайните на Вселената. Изключително ценен в средите на световната художествена гимнастика.”

Коцев е дълбоко уважаван не само у нас, но и на сцената на световната гимнастика. Това го потвърждава и президентът на руската федерация и старши треньор на националния отбор Ирина Винер:

“Имате един невероятен хореограф

- Людмил Коцев, който е звезда не само на българската, но и на световната гимнастика”. Тя обяви това, когато доведе руския отбор на турнира за световната купа в София.

У нас педагогът е изключително ценен за Илияна Раева.

“Той бе ярка следа, много ярка следа – споделя председателят на БФХГ. - Светлина по пътя ти, Мосю! Благодаря ти за многобройните уроци и мъдрост! Забележителна личност. Фантастичен педагог и професионалист. Такъв ерудит. Толкова интересен и многопластов. Научил ме е на толкова много неща извън балета - за Луната, числата, Космоса, душата, картините, музиката, виното и още, и още... Душата ми прелива, когато кажа Мосюто! Двете съдбовни Риби в моя живот - Людмил Коцев и Златка Бончева! Животът му бе изпълнен със смисъл. Живот, изпълнен с доброта и любов. Много оставя след себе си. Винаги ще го нося в сърцето си и ще разказвам за него. Лети, Мосю, лети с прекрасната си музика и танци.

Светлина и ангели за прекрасната ти душа

Обичам те! Завинаги ще останеш в сърцето ми. Поклон!”

Илияна Раева допълва, че има щастието да работи с него и като гимнастичка, и като треньорка.

“Той ме научи да въртя пируети! Запозна ме с вълшебствата на Луната и силата на нейната магия – разказва тя. - Разкри ми света на мантрите! Той има голям принос за успехите на златните момичета. Работи в залата до 80 години. На 79 г. беше плътно до своите последни световни шампионки и до мен като техен треньор в Монпелие. Тогава на 25 септември 2011 г. българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златните медали на световното първенство в съчетанието с два обръча и три ленти. Людмил Коцев е част от успеха на Михаела, Рени, Хриси, Елена, Катрин, Цвети Найденова, които донесоха толкова радост и гордост на българите!”

Любопитното е, че той става балетист напълно случайно, изобщо не смятал да се занимава с тази професия. Решава да кандидатства във Висшия институт за физкултура (днес НСА) за спортен гимнастик. На изпитите за влизане обаче колеги от по-горните курсове го убеждават, че трябва да учи и балет. Коцев бил 18-годишно момче от Мездра и смятал, че е стар за сценичното изкуство. Те обаче му обяснили, че има качества и

ако не ходи с тях на тренировките, ще бъде пребит

Така Людмил попаднал в школата на артистичния директор и главен хореограф на операта по онова време Анастас Петров. Завършва ВИФ, докато се обучава в школата. Намира връзки, за да посещава и балетното училище в класа на Валя Вербева, един от най-добрите ни балетни педагози, която по-късно също помага на грациите.

“Не се притеснявах да работя при нея, макар че тя водеше момичешки клас – споделя Людмил Коцев в интервю за вестник "Сега". - Ходих и в мъжките класове на Неделчо Изов. Имах късмет, в годината, в която завърших ВИФ, всички вифаджии бяха освободени от разпределение. По времето на соца висшистите бяха пращани за две години да работят някъде из провинцията, за да не остава тя без специалисти.

И понеже в балета на Софийската опера нямаше места, аз се явих на конкурс в русенския. По-късно спечелих конкурс и за място в София, но

началото на балетната ми кариера е в Русе

Там прекарах 4 хубави млади години с много гаджета. И за първи път се запознах с бъдещата треньорка на златните ни момичета Нешка Робева.”

Тогава Робева била малко момиче и с нейни приятелки ходели на уроци по балет. По онова време той изобщо не подозирал, че един ден тя ще бъде треньор, а той - хореограф на националните ни отбори по художествена гимнастика.

Цялата история четете ТУК