Десетима финалисти на финала на кампанията "Будител на годината"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10327974 www.24chasa.bg
Ива Дойчинова на миналогодишната церемония на кампанията "Будител на годината" СНИМКА: БНР

Десетима са финалистите в тазгодишното издание на кампанията на БНР "Будител на годината". Журито ги избра измежду 130 номинации на личности, организации и проекти.

"Това, което прави впечатление, е, че докато в първите години сякаш будителите бяха отделни личности, вече стават общности. Това са хора, които се стремят към обединение на всички българи в чужбина например, както става с "Ангели за България". Тук пък срещат Националната асоциация на доброволците, които им помагат за реализация на каузите у нас. Поколенията, изучени от Теодосий Теодосиев, вече започват свои инициативи в областта на будното образование", казва Ива Дойчинова, която е директор на радио "София", а е и вдъхновител на кампанията.

Сред финалистите в осмото издание на кампанията "Будител на годината" са Максим и Стефан Иванови, които без никакъв опит в гребането успяха да прекосят Атлантическия океан със собственоръчно направена лодка по време на най-активния сезон на ураганите.

Саша Безуханова - международно признат мениджър, инвеститор и филантроп с 20-годишна успешна управленска кариера в НР и значим принос в общественото развитие на България, също е одобрена от журито за последния етап на кампанията.

Друг финалист е проектът "#За доброто. Легълца за оздравяване", зад който стоят 8 жени, чиято мечта е модернизиране на детското здравеопазване в България. Те организират кампания за закупуване на детски легла за педиатрични болници и отделения в страната.

В надпреварата на националната кампания е и Стефан Пеев, който е автор на първия дигитализиран почерк на историческа личност у нас.

Финалист е и образователната платформа "Знам.бе", чиято мисия е да повиши общата грамотност, като в основия й фокус са децата, както и дългогодишният преподавател в ПМГ "Никола Обрешков" в Казанлък Теодосий Теодосиев – Тео. Той ръководи специализирана школа по приложна математика и физика и вече 11 златни медала на олимпиади са спечелени от негови възпитаници, 7 са с най-високите индивидуални резултати, 13 са индивидуални първенци и повече от 50 са участниците общо във форумите.

Лео Кадели също е в класацията. Той помага безвъзмездно на хора в нужда, като проверява всеки сигнал и преценява на кого да помогне. Помощта се изразява най-вече в материална подкрепа като реновация на жилища и къщи, осигуряване на хранителни продукти, лекарства и домашни уреди, съдействие при намиране на жилища и подслон в цяла България.

Финалист в кампанията на БНР е и благотворителната организация "Ангели за България", чиято мисия е да обедини нашенците в чужбина да помагат на хората тук. До момента благодарение на нейните усилия са дарени над 133 000 лв. на над 2 000 домакинства.

Кристиан Ваклинов от сдружение "За теснолинейката" също е сред достигналите до последния етап на кампанията на общественото радио, както и Натали Петрова, която вече 20 години в рамките на "Банско филм фест" организира специалната детска и младежка програма Банскофилмфест KIDS.

Всеки може да гласува за финалистите на специално създадената платформа на сайта на БНР "Будител на годината 2021" до 12 ч на 30 октомври. Кой е спечелил вота на публиката, ще стане ясно на 1 ноември - в Деня на народните будители.