Александра Жекова расте сред картини с голи тела на прадядо си – проф. Панайот Панайотов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10332091 www.24chasa.bg
АЛЕКСАНДРА ЖЕКОВА

30 години не е правена изложба на класика в София

Най-голямата ни звезда в сноуборда Александра Жекова е със стралджански корен и е правнучка на известния художник проф. Панайот Панайотов (1909 - 1986).

Това стана известно покрай ретроспективна изложба, посветена на неговото творчество. Той е баща на Панайот Панайотов - Пането, който е художник и дядо на известната ни спортистка с 3 златни медала от световни купи.

Изложбата на прадядо ѝ се откри в столичната галерия “Vivacom Art Hall Оборище 5”. В нея са избрани 50 творби от частни колекции (до 6.ХI.) със знаково значение за творчеството му.

Самата Сани, както я наричат приятели, не крие, че е израснала с негова картина - две голи тела, символизиращи красотата и природата (запазена и включена в експозицията).

Проф. Панайот Панайотов е един от най-емблематичните художници на социализма. До края на живота си живее и твори в гр. София. Баща на двама сина - Михаил Панайотов Михалев (икономист, дипломат) и Панайот Панайотов - Пането (художник и преподавател от Националната художествена академия), който носи неговото име.

Изложба на проф. Панайотов в София не е правена повече от 30 г.

От своя учител проф. Никола Маринов е наследил преклонението си към светлината и цвета.

Майсторът на четката Панайотов 8 години е бил ректор на Националната художествена академия. Известен най-вече с живописните портрети, които прави на държавни глави, на патриарх Максим, генерали и др., Има негови прекрасни пейзажи и натюрморти. Критиците пишат, че голите му тела имат “Рубенсово излъчване”.

Експозицията ще продължи до 6 ноември. В галерията ще бъдат допускани само хора със зелен сертификат.

Входът е свободен.