Защо е важно да допускаме грешки?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10337880 www.24chasa.bg

За да учим по-добре! Това съветва една от най-ценните книги за бизнес и родителство е “Размах” от Дейвид Епстийн, издава “Сиела”

Други предложения - "Камък, ножица, хартия” , вдъхновила тв поредицата "Корона", и “Книжарката от Кентъки”

Как разнообразно развитите личности живеят в един тясно специализиран свят? Защо оценките от изпити не са най-добрият показател за успех в живота? Какво е общото между Роджър Федерер, Чарлз Дарвин, Майкъл Крайтън, Ван Гог, Харуки Мураками и Джанго Райнхард? Как свободното експериментиране може да ни помогне да успеем там, където тесните специалисти се провалят?

В книгата “Размах” журналистът Дейвид Епстийн описва различен подход към човешкото развитие, според който истинската сила на нашия ум не е в заучаването на някакъв занаят, спорт или метод до съвършенство, а в експериментирането, правенето на нови връзки, откриването на неподозирани неща. В интегрирането на информацията, която човек трупа в стойностен и разнообразен живот.

Много експерти настояват, че ако искате да развиете едно умение, да свирите на инструмент, да станете лидер в дадена област, трябва да започнете своята подготовка много рано – още от дете. Но един по-внимателен поглед към биографиите на успешните хора показва, че често се случва обратното. Ранната специализация по-скоро е изключение, а мнозина нобелови лауреати, шампиони, световноизвестни музиканти и милиардери са преминали през различни области, експериментирали са с различни професии и са се учили от своя опит, като този разностранен опит им е дал основата и вдъхновението да направят неща, за които тесните специалисти изобщо не биха се досетили.

Това е основната теза в “Размах”. Дейвид Епстийн се фокусира върху биографиите на спортисти, музиканти, художници, IT специалисти, инженери и учени от НАСА.  Написана със завидно чувство за хумор и базирайки се на редица изследвания, “Размах” от Дейвид Епстийн доказва, че специализацията няма вродени недостатъци и всеки един от нас може би стои на прага на голяма промяна в живота си.

Съпрузи изолирани в хотел и натрупаните тайни и лъжи се взривяват

"Камък, ножица, хартия” - книгата, която предизвика фурор на западната литературна сцена и вдъхнови продуцентите на хитовата драма “Короната”, скоро ще изгрее на малките ни екрани в сериал за стрийминг платформата “Нетфликс”. 

Докато чакаме екранизацията, психологическият трилър на британската авторка Алис Фини излиза и на български език в превод от Мариана Христова и с корица на Фиделия Косева (ИК “Сиела”). 

Напрегната и кинематографична, обстановката в “Камък, ножица, хартия” бавно и увлекателно повлича читателя през лъжовния лабиринт на една разпадаща се връзка. Защото макар и за пред хората всичко да изглежда наред, на четири очи нещата между господин и госпожа Райт отдавна не вървят.

Адам Райт е работохолик – неуспял със собственото си творчество, той печели репутацията си, като адаптира чужди романи за сценарии на филми. Адам страда от прозопагноза, рядко неврологично заболяване, което му пречи да разпознава лица, включително своето собствено и това на съпругата му. 

Всяка година двойката си разменят подаръци, символизиращи съответната годишнина от брака им – камък, хартия, памук, желязо. Всяка година госпожа Райт пише на съпруга си сантиментално и откровено писмо, което никога не му дава да прочете. До десетата им годишнина, която променя всичко.

Изненадващата романтична почивка в Шотландия, която Амелия Райт печели на работа, звучи екзотично, забавно и може би е единственото нещо, способно да вдъхне нов живот на брака ѝ с Адам. 

Когато хотелът се оказва самотен реновиран параклис, а снежна виелица прави пътищата непроходими, Адам и Амелия се оказват без каквато и връзка да било с външния свят. Останали сами, двамата вече няма как да игнорират тайните от миналото и “незначителните” лъжи, натрупани с годините. И връщането към тях хвърля застрашителна сянка над привидно перфектния им брак. Освен тях обаче в имението “Блекуотър” те ще откият и още някого, който няма да им позволи да си тръгнат заедно. 

Защото тайните остават такива само когато не са споделени.

“Камък, ножица, хартия” е внимателно изграден психологически трилър, който се развива почти изцяло в главите на своите хитри, многопластови и ангажиращи герои. Алис Фини създава емоционална атмосфера, която разкрива грозната истина за анатомията на един брак и ни държи в напрежение до последната страница. 

Конни библиотекарки

насърчават четенето

“Книжарката от Кентъки” (ИК “Сиела”) на Ким Мишел Ричардсън е трогателен разказ за силата на човешкия дух, базиран на истинските съдби на редица жени, които по време на Голямата депресия в САЩ се превръщат в посланици на книгата. Къси е открила своето призвание - да бъде част конните библиотекарки, които доставят книги в най-отдалечените райони на щата и насърчават четенето. Това придава смисъл на живота ѝ.

Класация