Има ли наследник на Мечо Пух и Малкия принц

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10390169 www.24chasa.bg

Историята за разговорите на 4-има приятели е продала над 3 млн. копия

Какво още предлага ИК "Сиела"?

Ерих Фром проследява еволюцията на човешкия разум и емоции

Какъв е животът след раздялата

Малко преди светът да потъне в несигурни и уязвими времена в края на 2019 г., сърцатата история на едно необичайно приятелство се превърна в истински литературен феномен. Само две години след появата си “Момчето, къртицата, лисицата и конят” от британския художник Чарли Макеси е продалa над 3 милиона копия по цял свят, носител е на двете най-големи литературни награди във Великобритания (Waterstones и Barnes and Noble), а рисуваните герои печелят милиони читатели.

Сега тази малка книжка, която учи на големи неща, се появява на български език в луксозно издание заедно с оригиналните илюстрации на автора и ръчно изписаните калиграфии на талантливия художник Дамян Дамянов.

“Момчето, къртицата, лисицата и конят” (ИК “Сиела”) е деликатен и фин разказ в духа на вечните класики “Малкият принц” и “Мечо Пух”, който успява да улови сред страниците си най-универсалните и съкровени човешки чувства – самотата, тъгата, приятелството и любовта.

Философските разговори между четирима различни един от друг приятели се превръщат в огледало на живота, на повърхността на което се отразяват всички съпътстващи го страхове и мечти.

Момчето е пълно с въпроси. Лисицата е недоверчива към всички, защото е била наранявана много пъти. Конят е мъдър и нежен – и е най-голямото нещо, което нашите герои някога са виждали. А къртицата има най-очарователната философия за живота, която гласи: “Торта”! 

Заедно те се впускат в онова понякога страшно, но вълшебно Диво, търсят отговори, минават през бури и се учат да обичат. Също като нас. Защото да бъдеш мил, е урок, който и нашият свят все още учи, а да потърси помощ, когато има нужда, винаги е най-смелото нещо, което човек може да направи.

А изящните илюстрации на Макеси се превръщат в красиви острови, без които думите не могат да плуват.

Безстрашна и помитаща, “Момчето, къртицата, лисицата и конят” е книга, която напомня – има толкова много красота, за която трябва да се грижим. Важното е човек да следва мечтите си в движение, където и да го отведат те. Книга, която ни води у дома.

“Как мислиш, какво означава да постигнеш успех?”, попита момчето.  “Да обичаш”, отвърна къртицата.

Животът след раздялата

Български психолог разглежда как да продължим живота си след раздялата в “Разведени с деца” (ИК “Сиела”). Цветелина Зидарова представя реални сценарии от практиката си и предлага отговори на най-належащите въпроси около развода. Книгата на уважавания семеен консултат е за всеки родител, изправен пред предизвикателствата на развода - една от най-сложните теми, които може да обсъжда с децата си.

Ерих Фром проследява

еволюцията на човешкия

разум и емоции

80 години след публикуването си емблематичната “Бягство от свободата” от психоаналитика и философ Ерих Фром се появява на български език в луксозно издание (ИК “Сиела”). В него авторът и на все така актуалната “Изкуството да обичаш” полага основите на своето изследване на структурата на характера на съвременния човек, които са го накарали да се откаже от свободата в някогашните фашистки държави и които господстват в душите на милиони хора по света и до днес.

Блестящ анализ на феномена човешки страх, породен от разрушаването на познатите окови на прединдивидуалистичните общества, изследването на един от най-изявените мислители на XX век е не само “диагноза” на човешката цивилизация, поставена на ръба на пропастта в годините на Втората световна война, но остава плашещо актуално и до днес.

Според Фром съвременният човек, освободен от оковите на прединдивидуалистичното общество, което му е гарантирало сигурност и същевременно го е ограничавало, не е постигнал свободата да изяви напълно собствените си интелектуални, емоционални и чувствени възможности. Въпреки че му носи независимост и рационалност, свободата го поставя в изолация, която от своя страна става причина за неговите страхове и безсилие. Това поставя индивида пред избора да се “избави от товара на собствената си свобода, като се отдаде на нов вид зависимост или подчинение, или да продължи по пътя към постигане на позитивната свобода, основаваща се на изключителността и индивидуалността на човешката личност.”

Разглеждайки свободата в контекста на различните роли на личността в социума, Фром изследва детайлно самото понятие “свобода”, различните механизми на бягството от нея, психологията на нацизма като резултат от чувството за собствена незначителност на следвоенна Германия, както и индивидуалната свобода в рамките на демократичното общество.

“Бягство от свободата” проследява еволюцията на човешкия разум и емоции и се съсредоточава върху тема от съдбовно значение за културата и обществената криза и на нашия ден: смисъла на свободата за съвременния човек.

Ерих Фром е роден в Германия на 23 март 1900 г. в семейство от еврейски произход.  Първата му книга е “Бягство от свободата”, публикувана през 1941 г. След нея се появяват и знаковите “Човекът за самия себе си”, “Да имаш или да бъдеш”, “Изкуството да обичаш"” и др.

Класация на ИК "Сиела"