7 кадъра с актрисата Петя Бончева в борба с домашното насилие

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10433318 www.24chasa.bg
Фотографията показва икономическото насилие над жени. СНИМКИ: ВЕРОНИКА КРИЛАТСКА

Онлайн изложба призовава потърпевшите да не мълчат за проблема

Онлайн изложба от 7 фотографии показва всички 6 вида домашно насилие, а в последния кадър дава надежда на жертвите за нов живот след токсичните взаимоотношения. Физическо, икономическо, емоционално, психическо, сексуално и кибер са шестте вида насилие над жени. Именно те се показват в изложбата “В сянката на мълчанието”, заснета от Вероника Крилатска. В образа на жената влиза младата актриса Петя Бончева, позната от сериала “Пътят на честта”, където играе Симона, станала жертва на домашно насилие.

“Героинята ми в сериала стана лице на домашното насилие. Освен това приемам каузата като лично, вътрешно моя”, казва Бончева и добавя, че има много жертви, които дори не осъзнават, че са такива, а най-големият им враг е страхът и мълчанието.

Изложбата излиза днес - Международния ден за борба с насилието над жените, и може да бъде разгледана безплатно на сайта www.intheshadowofsilence.online. Епидемия, за която ваксина няма, така инициаторката на изложбата Камелия Каменова описва проблема. Идеята за фоторазказа се заражда около дипломната ѝ работа по журналистика, която е посветена на тази тема и начина, по който присъства в медиите.

“Обикновено, когато има физическо, има и психическо и емоционално насилие. Всички са страшни и създават рамката, в която може да живее една жена”, казва Камелия и посочва, че само от началото на тази година на горещия телефон за помощ има 1280 обаждания. Единственият изход е да се говори по проблема, защото насилието се крие в сянката на мълчанието, обяснява Камелия.