Уникално копие на евангелие от 12 век е възстановено в Грузия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10436521 www.24chasa.bg
Евангелието е съхранявано в планинската област Сванети

Уникално копие на евангелие, датиращо от дванадесети век, е възстановено в Грузия, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС.
Този древен документ на грузинската писменост е собственост на високопланинското село Лахамула в областта Сванети, уточняват от Министерството на културата, спорта и младежта на страната.
Дейностите по реставрацията му са продължили 18 месеца и са извършени от специалисти от Националния архив към Министерството на правосъдието на Грузия.
За първи път от осем века евангелието напуска областта Сванети, където се съхранява от специален съвет от местни жители. Години наред отговорниците за него и централната власт водят преговори за възстановяването на ръкописа, който е обект на културното наследство.
"В продължение на десетилетия местната общност проявяваше голямо недоверие към държавното и политическо ръководство. Преодоляхме това през май 2020 г., когато Министерството на правосъдието с подкрепата на депутатите успя да се договори с общността на Лахамула. Обещахме, че след 18 месеца ще възстановим евангелието", обясни министърът на културата на Грузия Теа Цулукиани на церемонията, на която ръкописът беше върнат на собствениците му.
Съхраняваното в Лахамула евангелие е най-важният и най-стар писмен документ в Грузия. Освен свещените текстове, ръкописът съдържа и 22 преписки с различно съдържание, които датират от петнадесети и осемнадесети век. Те разказват за социално-икономическата ситуация в селото по това време, а също така дават представа за живота на феодали на име Апакидзе, обитавали населеното място.