Пикасо, Шагал и Дали във VivacomArt Hall

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10437627 www.24chasa.bg
"Изгонването на Адам и Ева" от библейската серия на Шагал СНИМКА: Архив на галерията

Галерия Vivacom Art Hall “Оборище 5” отбелязва десетгодишнина с изложба, посветена на модернисти на XX век 

Събитието е на 1 декември от 18,30 ч. Колекционери и посетители ще могат да се насладят на експозицията до 22 декември 2021 г.

Ще бъдат представени

Литография на Пикасо от изложбата
Литография на Пикасо от изложбата

14 нови и непоказвани

изумителни творби

на Пабло Пикасо от серията Carnet de la Californie (портфолио, включващо 25 литографии, от изданието 500, отпечатано от ателие Mourlot, Париж) и “Коридите”. Творби на Салвадор Дали от серията “Библия Сакра”, която съдържа текста на Библията със 105 цветни литографии (смесена техника), създадени през 1963 г. – 1964 г. Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации на автора.

Произведения на Марк Шагал от библейската му серия, създадена през 1960 г., която е една от най-емоционалните му серии. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат “Изгонването на Адам и Ева от Райската градина”, “Молитвата на Йов” и др. Нови творби на Хуан Миро и Матис и др.

Част от картините идват от прочутото Ателие “Мурло” в Ню Йорк, най-големият в света издател на оригинално графично изкуство, което работи с творците. Ще бъдат показани и постери от реализирани вече изложби на модернистите и ателието. Всички произведения ще могат да бъдат закупени и да станат част от колекциите на българските почитатели.

Поради огромния интерес на проведената онлайн изложба “Библията през очите на Шагал и Дали” в Галерия Vivacom Art Hall “Оборище 5”, реализирана миналата година по време на пандемията и посетена виртуално от 50 000 души, тази година любители и колекционери ще имат възможността да се докоснат на живо до изключителните творби на модернистите, споделя Деница Гергова, арт директор на Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5.

“Показахме, че

българската публика

има нужда от

артсцена

и с екипа на галерията сме горди с многото проекти и приноса за разцъфтяването на любовта към изкуството у нас. Представили сме многообразие от значими изложби и артпроекти, както и обогатихме арт колекциите на много частни колекционери и корпорации за 10 години съществуване”, каза още тя.

Галерията е първата в България, която показва и продава оригинални графични творби на големите майстори в изкуството.