Филма „Вежди Рашидов на 70 години“ на Димитър Шарков пуска БНТ довечера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10442777 www.24chasa.bg
ВЕЖДИ РАШИДОВ

Филмът „Вежди Рашидов на 70 години“ ще бъде показан в новия епизод от поредицата „БНТ Представя“ тази вечер от 21 ч.  Продукцията среща с Вежди Рашидов в светлината на дома и ателието му, където продължава да твори и да крои планове за изложби.

От детството до най-високите летви на държавността – скулпторът не пести откровения във филма на БНТ, създаден по повод 70-тата му годишнина. В документалната екранизация зрителите ще получат отговори на някои въпроси като: Какво е искал да стане и какво е постигнал? Какво нарича „съдба”? Кои са имената на личностите, които остават във времето и как скулпторът ги увековечава?

Вежди Рашидов не крие болката от загубата на майка си и за първи път разказва спомените си от този момент. Въпреки тежките загуби, които преживява много млад, до него се появяват безценни хора, които му подават ръка и го напътстват. Разказват се фактите за формирането му като творец още от художествената гимназия, където го наричат Ван Гог, до най-големите му световни успехи – това е скулпторът, който успява да намери „душата на камъка”...

Телевизионната публика ще види и кадри от последното му голямо признание – награждаването му със Златен медал на Кралския артистичен кръг в Барселона, където културният елит аплодира българския творец.

„Животът е една прекрасна илюзия,” споделя Вежди Рашидов, поглеждайки назад към най-важните моменти от своя живот.