Вежди Рашидов: За 70-годишнината си правя "Жертвоприношение"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10443548 www.24chasa.bg
Бившият министър на културата, известният скулптор Вежди Рашидов, ще отбележи 70-годишнина.

"За 70-годишнината си откривам акварелната изложбата "Жертвоприношение" в галерия "Вежди", каза известният художник и ваятел в документалния филм по БНТ "Вежди", дело на сценариста и режисьор Димитър Шарков.

"Това е курбан", разказа той и допълни, че ще съчетае минало и бъдеще като сложи в реставрирани ретро рамки модернистични творби, а това е негова стара мечта.

Галерията се намира на кръстовището на "Симеоновско шосе" и Околовръстния път и е подарък за юбилея му от съпругата му д-р Рашидова. 

Във филма Рашидов откровено разказва за смъртта на майка си, за живота си в сиропиталище, как дарява роговиците от очите на брат си за трансплантация, за бохемски си живот, че дълги години е бил самотник и скиталец, за Париж, за успеха там, за своите приятели - Георги Трифонов, Христо Калчев, Башева, на които често поднася цветя, но безкрайно му липсват. (Рашидов никога не е парадирал с факта, че с лични средства е помогнал на много български творци, а даренията му за домове за сираци са щедри и многобройни.)

Интересна е и историята с неговото преоткриване на акварела. Когато се лекува в Германия от рак на ларинкса, му е забранено да работи с метали. И той търси изход във водните бои. Снежи му носи за Коледа две прекрасни саксии с коледни звезди. И той ги рисува, дори когато от тях остават само стебълцата... (По-късно прави изложба с тези акварели, всичко си продава, а парите са дарени за деца с онкозаболявания).

"Не крия, успял съм, но не спирам да мечтая. Куцам от една нелепа катастрофа. На пък получих снимка на моя внук, който пише на една черна дъска: "Обичаме те, Вежди!". Признавам, разплаках се".

"Животът е хубав, много е хубав!", казва творецът, който ще празнува 70-годишнина на 14 декември.