Още се търси място за опера в Пловдив, но намериха пари за проектирането

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10444904 www.24chasa.bg
Меморандумът за сътрудничество при изграждането на опера в Пловдив е подписан.

Все още се търси място, на което да бъде построена сграда за операта в Пловдив, но средствата за проектирането са осигурени. Това стана ясно, след като днес беше подписан меморандум за сътрудничество  между кмета Здравко Димитров,  министъра на културата проф. Велислав Минеков и председателя на фондация „Дом за Пловдивската опера“ Любозар Фратев .

"Все още не сме решили къде ще е бъдещата сграда, но операта да е мястото на Партийния дом отпада като вариант. Там няма паркинг, а  и къде ще преместим администрацията", заяви за "24 часа" Здравко Димитров. Общинският съвет има неотменено решение, когато се намери алтернатива за общинските и държавните структури, настанени в сградата на пл. "Централен" 1, тя да бъде съборена и там да се построи сграда за вокално-сценични изкуства. 

"Ще организираме международен конкурс за визията на новата сграда, защото градът ни заслужава да има такава, която да бъде средище на културни събития и оперно изкуство. Служебният министър на културата Велислав Минеков увери, че за проектирането са отделени 300 хил. лв. от бюджета на ведомството. в бюджета на Министерството на културата", коментира след подписването на меморандума градоначалникът. 

Според проф. Минеков сградата трябва да е многофункционална и с акустика, която да привлече в Пловдив оперни туристи.