Дъщерята на Боян Петров: Той ме научи винаги да имам цел и да я следвам

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10445019 www.24chasa.bg
Тея Петрова КАДЪР: БИ ТИ ВИ

Наследих от него духа на организацията, планирането, че нещо трябва винаги да се върши. Много си приличаме в това отношение. Винаги имам цел.

Това разказа в предаването "120 минути" дъщерята на загиналия в опит да изкачи връх Шиша Пангма през 2018 г. Боян Петров - Тея.

Помня, че годината преди да тръгне за Шиша Пангма, ми разказваше, че тренира, че се подготвя, каза тя.

Преди да се съобщи по новините за изчезването му, беше Радослава (б.а. - жената до Боян Петров), която първа ми каза, че по-късно в новините ще обявят, че нещо се е случило, разказа Тея.

Живея в Швейцария от 13-годишна. Това е държавата за всички, които обичат алпинизъм и планини. Не успяхме да се разходим там с баща ми, допълни тя.

Не го взех толкова на сериозно това конкретно заминаване, защото беше като всички останали. Всяко лято почти го е нямало, не съм очаквала, че ще е последният път, в който ще се видим, разказа Тея.

На фестивала "Киномания" тази година ще бъде излъчен филмът за Боян Петров "Отново съм тук". За неговата премиера Тея е в България.

Мислех, че ще е като всяка останала експедиция. Той смени датите на заминаването ни с оператора поне 10 пъти. Стигнахме само да Катманду, следващия ден трябваше да тръгнем за Ласа, но ни се обадиха, че с него няма връзка от 3 дни и оттогава тръгна много различен филм, разказа Полина Генчева, режисьор и продуцент на филма.

Филмът е сниман в пет държави. Генчева обясни, че най-голямото предизвикателство за него е било той да се довърши по достоен начин и да покаже Петров в неговата цялост. Затова са правени и допълнителни интервюта и разговори с участниците в експедициите.

Това заглавие дойде в точния момент, каза тя. Но не разкри откъде точно идва, а само, че самият Боян Петров стои зад него.