Министерството на културата обяви конкурс за участие във Венецианското биенале 2022

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10449466 www.24chasa.bg
Фасадата на сградата, където ще се помещава българското участие СНИМКА: Министерство на културата

Министерството на културата обяви конкурс за кураторски проект за участие на България в 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство, което ще се състои от 20 април до 27 ноември 2022 г. Темата е "Млякото на мечтите".

Предложенията трябва да са в два екземпляра на български език, при възможност и на английски, като единият е на хартиен носител, а другият идентичен екземпляр - на електронен носител (компактдиск/флашпамет).

В конкурса могат да участват само физически лица, самостоятелно или в екип. Кандидатите (кураторите и по възможност авторите) трябва да са регистрирани като самоосигуряващи се лица.

Допуска се кандидатстване само с едно проектно предложение.

Крайният срок за подаване на документи е 29 декември 2021 г. до 12,00 часа. Проекти, постъпили след крайния срок, няма да бъдат разглеждани.

При последното си участие на биеналето през 2019 г. България бе представена от Рада Букова и Лазар Лютаков и инсталацията им на тема "Как живеем". Изборът на авторите обаче предизвика скандали и дискусии доколко той е законен, както и за размера на отпуснатия им бюджет от държавата.