"Мистерията на българските гласове" представя премиерни и неизпълнявани у нас песни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10451157 www.24chasa.bg
Хорът "Мистерия на българските гласове". Снимка: Архив

Хорът "Мистерията на българските гласове" представя премиерни и неизпълнявани у нас песни в единствения си за тази година Коледен концерт. Събитието е на 13 декември в зала "България".

Сред специално написаните за хора произведения е "Коледен букет" на живеещата във Великобритания наша композиторка Добринка Табакова. Заглавието включва обработки на три коледни народни песни - "Добри люге!", "Замъчи се Божа майка" и "Бог се роди".

Сходно е заглавието на новата композиция на Любомир Денев - син, посветено на хора - "Замучи се Божа макя".

“Мистерията на българските гласове” изнася концерт в Холандия.
СНИМКИ: ФЕЙСБУК И АРХИВ
“Мистерията на българските гласове” изнася концерт в Холандия. СНИМКИ: ФЕЙСБУК И АРХИВ

За първи път родната публика ще има възможността да чуе на живо и "Зайди слънце" - дует на солистката Виолета Маринова и световния шампион по бийтбокс Александър Деянов - SkilleR. Той е включен в последния минидиск на състава "Шандай Я / Станка", появил се през лятото на 2020 г. и многократно изправял на крака публиката по време на изявите на хора в чужбина.

Програмата на концерта включва и традиционни за репертоара на ансамбъла коледни песни, както и произведения от албума "БууЧииМиш".

Въпреки че събитието ще може да се гледа и онлайн в реално време, в целия свят, специално за него в София ще пристигнат фенове на хора от Белгия, разказват организаторите.

Както писа БТА, към изпълнителките на сцената, освен SkilleR, ще се присъединят и музиканти, които са част от турнетата на хора в Европа през 2019 г. Това са китаристът Петър Миланов, гъдуларката Христина Белева, кавалджията Костадин Генчев и перкусионистът Димитър Семов.