Примата Веселина Кацарова води Майсторски клас в родната си Стара Загора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10452286 www.24chasa.bg
Веселина Кацарова Снимка: Старозагорската опера

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов откри третия Международен майсторски клас на оперната прима Веселина Кацарова, който се провежда в родния град на певицата Стара Загора. Той е част от 51-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

След предварителен подбор по документи и предоставени аудио и видео записи от над 30 кандидати от цял свят, Маестрата избра 10 активни участници, с които да работи в продължение на 10 дни, съобщават от операта. В Майсторския клас на Веселина Кацарова участват млади оперни певци от България, Испания, Русия, Украйна, Азербайджан, Румъния и Япония. След като се срещна с талантливите си избраници, тя направи прослушване, за да ги чуе на живо. Маестрата отдели време и на изявилите желание да присъстват като слушатели с уговорката, че ще им обърне специално внимание по време на курса.
Веднага след прослушването започна работата на младите специализанти с Веселина Кацарова и корепетиторката на Старозагорската опера Светлана Денева. На прослушването присъства и младият диригент Виктор Крумов, който ще дирижира гала концерта на участниците в Майсторския клас на Веселина Кацарова на 10 декември.
Всички одобрени млади оперни певци, които успяха да дойдат в Стара Загора в усложнената от пандемията от COVID-19 международна обстановка, заявиха своята непоколебимост и желание да се докоснат до майсторството на своята респектираща с постиженията си световно призната Маестра. По време на прослушването Веселина Кацарова непринудено изразяваше и споделяше своята радост от богатата палитра от красиви гласове, които този път има в своя Майсторски клас.
От 29 ноември до 9 декември заниманията по вокална техника и интерпретация се провеждат в Регионалната библиотека „Захарий Княжески” по график. На 9 декември е репетицията с оркестъра на Старозагорската опера, а на 10 декември ще се състои заключителния концерт „Гласове от бъдещето”, на който участниците в курса ще получат и своите дипломи. С него ще бъде закрито официално 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.
От операта уточняват, че по време на провеждането на Майсторския вокален курс ще бъдат спазени всички задължителни противоепидемични мерки, а всички участници в него притежават „зелен сертификат”.