Българска игра забавно ни учи да танцуваме народни танци (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10452877 www.24chasa.bg
Снимка от архива на организацията - “Игра на хора?” във вариант с хората Дайчово и Дунавско.

В България, знаете, по-често казваме, че “играем” хоро, отколкото, че танцуваме хоро. Е, вече можем да го заиграем и буквално с новата българска “Игра на хора”.

Името говори само за себе си – учите български народни танци под формата на игра. Трябва само да следвате номерата и шарените стъпки, изобразени върху танцовото килимче, за да се запознаете с движенията на съответното хоро.

Играта е налична в четири варианта, като всеки от тях предлага различна двойка хора за учене:

  • Право и Дунавско;
  • Арап и Ганкино;
  • Дайчово и Еленино;
  • Ширто и Ръка хоро.

 Много е простичко и е много забавно. Можете да играете както самостоятелно, така и с приятел, като вие подхванете едното хоро от единия край на танцовото килимче, а приятелят – другото хоро от другия край. Ако вземете да се сблъскате по средата, пада голям смях. Стъпките са много цветни и могат да ви “заплетат” в комични пози на тялото, ако случайно объркате.

Играта е дело на българската културна организация "Таратанци", която е автор на метода за визуално изобразяване на българските народни хора чрез графични фигури от техните стъпки.

Кои са “Таратанци” – авторите на “Игра на хора”?

“Таратанци” е културна организация, създадена през 2014 г., с мисията да гради мост за разбиране и приемственост между съвременната публика и фолклора от миналото.

Екипът съхранява за поколенията българските народни танци, като ги дигитализира под формата на графични фигури от стъпки. Всяко хоро притежава автентична и напълно уникална визуална форма. До момента по този начин са изобразени и запазени над 40 български хора – неизменна част от културното наследство на България.

За своята дейност и цялостен принос в опазването и популяризирането на българския фолклор през 2021 г. “Таратанци” стана носител на Европейската награда за културно наследство "Европа Ностра" – изключително престижна награда, която има за цел да изтъква и разпространява най-добрите практики в областта на културното наследство в Европа.

В тазгодишното издание на конкурса са отличени 24 изключително значими организации от 18 държави, сред които и България, благодарение на фондация “Таратанци”.

Каузата през 2022 г.

За да може да запази колкото може повече народни хора? за поколенията, екипът на организацията планира през 2022 г. да направи обиколка из шестте етнографски области на България и да работи с местни танцови групи и ансамбли за “отпечатването” и дигитализирането на 60 по-редки и неизвестни варианти на хора?.

С поръчка на коледен подарък от онлайн магазина на “Таратанци” можете да им помогнете да съберат необходимото финансиране за реализацията на обиколката през следващата година и да съхранят още 60 български народни хора? под формата на графични фигури от стъпки.

В магазина ще откриете както “Игра на хора” и други фолклорни игри, така и още много оригинални и впечатляващи коледни подаръци - тениски, чанти, канчета, плакати и др.

https://taratanci.com/produkti/teniski-balgarski-hora/

https://taratanci.com/product/platneni-chanti/

https://taratanci.com/produkti/kancheta-balgarski-hora/

https://taratanci.com/produkti/balgarski-suveniri-podaratzi/