Технологиите, игрите и знанията като част от културата на забавлението у нас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10454748 www.24chasa.bg

Игрите са част от нашия свят от години. Едва ли някой може да посочи точния момент, в който се появява първата игра. За сметка на това пък знаем кога се ражда първата компютърна такава.

Интересно е, че животът ни се движи на толкова бързи обороти, че технологиите успяват да променят реалността ни само за едно десетилетие. И каквото е било вчера, утре вече е съвсем различно, а младите поколения, те сякаш не помнят събития, които сякаш не са толкова далечни.

В този бесен темп на промяна, интересно е да наблюдаваме как се развива една конкретна ниша - тази на игрите. Ако в миналото хората са се забавлявали с шах или не се сърди човече, по-късно игрите се превръщат в източник на доходи, в професия. Така виждаме първите турнири по шах, а няма как да пропуснем хазартните игри и всички спортове, които се тренират професионално.

Навлизането на телевизията пренесе игрите и пред не толкова малкия екран в днешни дни с различни риалити формати и екшън състезания. Това, което обаче остава константа и в ефира и онлайн, а често и офлайн, са игрите на ума. Точно на едно такова състезание станахме свидетели миналия уикенд благодарение на Теленор България, които организираха първия по рода си национален онлайн куиз „Игри на ума“. Интересното при него е, че той се стриймва изцяло през 5G мрежата на оператора, което дава възможност на всички, които използват 5G мрежа, да се убедим в силата на новата технология през кристалната картина и качеството на мрежата. Победителите от първия кръг в куиза отнесоха у дома страхотни награди, сред които iPhone 13 5G, Poco F3 5G и XIAOMI MI 11 Lite 5G.

Голямата изненада за финалистите от предстоящия втори кръг, който ще се проведе на 5 декември, обаче е специалното участие на многократния куиз шампион Мартин Иванов. Освен, че може да се похвали с победи в редица реномирани формати като “Минута е много”, “Стани богат” и “Последният печели”, Мартин ще кръстоса умствени шпаги със стигналите до финала участници. Специално за нас той разкри как се подготвя за подобен род игри и макар някой да се надяват, че могат да наваксат времето, Мартин е категоричен, че единствено натрупаните с години знания, могат да бъдат добра основа за един успешен куизър.

“В днешно време знанията сякаш не са толкова модерни, затова се радвам, че виждам млади и амбициозни хора, които харесват формата и с удоволствие участват в него”, споделя Мартин.

За него именно куиз формата е много ценен от ранна детска възраст и трябва да заляга повече в обучителните програми. Защо ли? Много просто. Според Мартин точно това е начинът, бързо и лесно да запаметим огромен обем от информация, както и да тренираме паметта си периодично. Фактите говорят, защото само в състезанието “Последният печели” Мартин Иванов записва 18 последователни победи.

Въпросът сега е дали сред участниците в “Игри на ума” има някой, който може да го детронира от трона на крал на куиз маняцте.

Ако и на вас ви е станало любопитно и ви се иска да проследите интригуващите финални битки от първия национален онлайн куиз на Теленор България, можете да посетите сайта на състезанието. Водещ на втория кръг от това грандиозно и единствено по рода си събитие, ще бъде отново Николаос Цитиридис, който съчетава разнородни артистични таланти и умения с истинско майсторство в хумора.