В Камено не е скучно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10464698 www.24chasa.bg

Уникални открития в крепостта Русокастро превръщат града в атрактивна туристическа дестинация 

Жителите на Камено получиха нови възможности за смислено прекарване на свободното си време.

Културният дом в града е цялостно преобразен. Това се случи благодарение на проекта “Назад към лютиерството и корените на кайлии” по програмата за развитие и популяризиране идентичността на територията на Местната инициативна рибарска група “Бургас-Камено”.

Читалище “Просвета-1927” получи близо 200 000 лева. С тях купи озвучителна техника от най-висок клас за провеждането на фестивали и фолклорни събития, както и сценично осветление. Направен е основен ремонт на етнографската зала. Обособена е модерна зала за презентации и изложби.

В проекта са заложени средства за обновяване и попълване на библиотеката с редки издания за българския фолклор. Той включва още ежегодни фестивали, семинари за развитието на фолклора в района, обучение на най-малките жители за традициите на кайлии чрез игри и работилнички по приложни изкуства и занаяти.

Уникална площадка радва децата на Камено в парка. Тя отговаря на всички европейски стандарти и е дарение от Калоян Данчев - един от малкото родни експерти, които са част от елитната общност на Forbes САЩ.

Общината се грижи не само за града, но и за останалите населени места. Разширена е детска градина “Палавници” в село Черни връх. “В пристройката се обучава още една група и капацитетът на забавачката стана 70 деца”, пояснява кметът на Камено Жельо Вардунски.

Общината финансира археологическите разкопки в средновековната крепост Русокастро. С уникалните открития в нея Камено се превръща в атрактивна туристическа дестинация.

При проучването на водохранилището на замъка върху стените му са открити над 50 графитa, датиращи отпреди 700 години. Изображенията достигат до 30 см дължина и височина до 25 см. Представени са елени, турове, птици, коне, конници, кораби, кръстове, змии, морски чудовища, дори един октопод. Проучва се дали рисунките са цял фолклорен разказ, или са отделни изображения.

Графитите са изобразени с остър метален предмет върху мазилката. Щерната е изградена в края на XIII век, оттогава са и рисунките.

Във водохранилището е намерена и друга изключително ценна находка. Тя представлява необикновено красив, художествено изработен керамичен съд, чиято украса е изпълнена в техниката сграфито. Върху почти цялата му повърхност отвътре е изобразен барс – снежен леопард. Датирана е от археолозите от периода между 1350 и 1375 година.