Петият най-добър кларнетист в САЩ свири с Теодосий Спасов в Благоевград

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10464917 www.24chasa.bg
Илиян Илиев.

Петият най-добър кларнетист в САЩ Илиян Илиев ще свири с Теодосий Спасов - кавал, в Благоевград. Двамата ще са на сцената в четвъртък заедно с оркестъра на Камерна опера с диригент Красимир Топалов и концертмайстор Стоил Богданов.

Илиян Илиев е роден в Пловдив, завършва Музикалното училище в родния си град и Музикалната академия в София и продължава обучението си в Джулиард Скул, Ню Йорк. През 2001 г. получава разрешително за постоянно пребиваване в САЩ, като „първокласен артист с необикновени способности”. Обявен е за 5-ият най-добър кларинетист в САЩ.
Признат като един от водещите кларинетисти на своето поколение, Илиан Илиев е познат в целия свят със своя изключителен артистизъм. Българският талант се е изявявал в множество концерти, включително и в Карнеги Хол. Работил с някои от най-реномираните музиканти в индустрията и е свирил в престижни ансамбли, включително Гранд опера на Флорида (като главен кларинетист), Симфония в C (бивш симфоничен оркестър на Хадънфийлд, като ръководител), Юпитер Симфония и Лирическият оркестър на Ню Йорк (като ръководител).

В допълнение към класическия си репертоар, Илиян е известен и с изпълненията си на източноевропейска музика, съчетаваща модални импровизации с джаз суинг, „криви“ ритми, рязко падащи промени на ключовите и екстатична скорост.