Утре представят книга за Старозагорската опера, забравена от 35 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10468219 www.24chasa.bg
Авторката Румяна Апостолова почина през 2001 г., без да дочака книгата си. СНИМКА: Личен архив

Авторката Румяна Апостолова си отиде от този свят през 2001 година, без да я дочака
Утре, неделя, от 16 часа, във фоайето на операта в Стара Загора ще има премиера книгата "Първият извънстоличен оперен театър" на Румяна Апостолова - ръкопис, който има прелюбопитна съдба. Проявата е в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство, който продължава до 10 декември.
Авторката почина през 2001 г. едва на 54 години, но не само в Стара Загора още я помнят като музикален критик с множество публикации в местните и централните медии и като автор на книги. Румяна е автор на пиесата "Дуенде", изпълнявана от Татяна Лолова в над 300 спектакли у нас и в чужбина. Наред с това Апостолова дълги години бе драматург на Старозагорската опера и като човек, който познава отблизо нейната "кухня", в средата на 80-те години пише нейната история.
Когато ръкописът бил завършен, авторката го предава на общината в Стара Загора, с чиято помощ той трябвало да бъде издаден. Вероятно това е било някъде около преломните 1989-1990 година. Покрай смяната на властта се сменят и много от хората, които са на общинска служба. Задачите тогава са други, историята на операта остава на заден план. После идва забравата на този труд, особено след ранната смърт на авторката.
Преди година ръкописът бе открит случайно в един от шкафовете на общината и сега ще има своята първа среща с читателите.