"168 часа": Любовният живот на Тодор Живков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10469040 www.24chasa.bg

По правило всеки тоталитарен режим потиска сексуалните инстинкти на поданиците си. У нас по време на соца обаче управляващите по традиция се престарават и в това отношение. За разлика от съседна Югославия, в която Тито е разрешил дори издаването на порнографски списания, в България и най-леките форми на еротика са пълно табу.

По закон неженени двойки не се допускат в хотелите, а разкрития за физическа връзка извън семейството може да доведат до строги наказания за разпуснатост и нарушения на "социалистическия морал". В същото време управляващият елит тайно се радва на завидно сексуално благополучие и разюзданост. Изключение от тази практика не прави и генералният секретар на ЦК на БКП Тодор Живков.

Но в началото по ирония на съдбата бъдещият комунистически диктатор среща любовта в тежък момент, след като за сериозни провинения е отстранен от нелегалната БРП.

"Както бях казал в една от предишните публикации, баща ми е спасил живота на Живков - разказва за случая Дамян Дамянов. - Било е през 1934 г., баща ми Райко Дамянов се е завърнал от Москва. В началото на същата година става един провал и арестуват целия окръжен комитет на партията в София.

Отдават му нареждане от ЦК,

който е в дълбока нелегалност, да дойде в столицата и да организира нов комитет, чието бюро се състои по принцип от петима души. На предишния комитет, който е арестуван, куриер е бил Тодор Живков, чийто тогавашен псевдоним е бил Манчо. Ползвали го като момче за всичко. И се получава бележка от затвора, писана с молив на ръка, че съмненията за това

кой ги е предал падат върху Тодор Живков Причината е, че той е единственият, който е бил арестуван, бит или уж бит и пуснат. Всички други започват да си излежават присъдите."

Времената били тежки за БРП, затова Живков не могъл да изпълни три последователни поръчения.

Какво е пропуснал да изпълни, както и как се отразява това на любовния му живот, четете ТУК.

Какви подробности за любовите на Живков разказва пред "168 часа"  Дамян Дамянов, четете тук.