Петролът поскъпна с над 1 долар след вдигането на цените от Саудитска Арабия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10471460 www.24chasa.bg
Цената на петрола на ОПЕК поскъпна

Котировките на петрола тази сутрин се повишиха с над 1 долар, след като най-големият износител Саудитска Арабия повиши цените на суровината за азиатския и американския пазар и на фона на "задънената улица", в която изглежда са попаднали непреките преговори между САЩ и Иран за възобновяване на ядрената сделка, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Сортът Брент с доставка през февруари поскъпна с 1,69 долара или 2,4 на сто до 71,57 долара за барел, а януарските фючърси на американския лек суров петрол прибавиха 1,66 долара или 2,5 на сто и един барел се търгуваше за 67,92 долара в азиатската електронна сесия.

Вчера Саудитска Арабия повиши официалните продажбени цени за януари на всички сортове, които продава в Азия и САЩ, с до 80 цента спрямо предходния месец.

Цените бяха вдигнати въпреки решението от миналата седмица на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и партньорите й, включително Русия, в групата ОПЕК+, да продължат да увеличават доставките с 400 000 барела на ден през януари.

Възходящ тласък на котировките дадоха и отслабващите перспективи за нарастване на износа на ирански петрол, след като непреките преговори между САЩ и Иран за спасяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. бяха прекъснати миналата седмица. Европейските служители изразиха в петък разочарование и загриженост от исканията на новото твърдо правителство на Иран. Очаква се преговорите да бъдат подновени в средата на тази седмица.