Откриха реликви в древни гробници в Пекин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10485696 www.24chasa.bg

Повече от 100 културни реликви бяха открити наскоро в пет гробници при разкопки в руини на 3000 години в предградията на Пекин, съобщи столичното управление по културното наследство във вторник, съобщи радио Китай.

Реликвите включват бронзови и лакирани изделия, глинени съдове и парчета коприна. Те са намерени в обекта Лиулихъ в район Фаншан, който датира от периода на династия Западна Джоу (11 пр.н.е. – 771 г. ), разкри Уан Дзин, главен археолог на разкопките от Пекинския институт по археоложки изследвания.

„Много видове артефакти никога преди не са откривани в Пекин“, каза тя. „Изровените бронзови изделия например се отличават с ярки детайли и изящни декорации“, добавя Уан Дзин.

Новите разкопки в гробниците, които започнаха през октомври, се случват след 40 години пауза в руините, които са открити случайно през 1945 г.

Серията от разкопки през 70-те години показваха, че това е бил най-ранният град на територията на днешен Пекин. Исторически документи сочат, че Пекин е бил местоположението на столицата на васалната държава Йен в периода на династия Западна Джоу.

През октомври руините Лиулихъ бяха включени от Държавното управление по културното наследство в списъка със 100-те археологически открития в Китай през изминалия век.