Изложба показва историята на Месебрия под вода

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10487089 www.24chasa.bg

Откриха я кметът на Несебър и главният секретар на националната комисия за ЮНЕСКО

Изложба в Артиум център в Несебър представя открития на българската подводна археология, която чества 100-годишнина. Акцентът е поставен върху древна Месембрия.

„Датата на изложбата не е избрана случайно – тя е по повод 37-ата годишнина от вписването на Несебър в листата на ЮНЕСКО”, заяви при откриването кметът Николай Димитров. Проучвания на подводното културно наследство на Несебър, започнали през 1960 г., имат съществен принос за включването на града в световното културно наследство от 9 дкември 1983 г.

Гост на изложбата бе Христо Георгиев, главен секретар на националната комисия на България за ЮНЕСКО.

Според Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология към Министерството на културата и главен асистент в Националния археологически институт към БАН, Несебър има всички предпоставки да развие подводен културен туризъм: красива подводна природа, внушително подводно културно наследство, добре развита туристическа инфраструктура, лесно посещение на обектите - на малка дълбочина и близо до брега.

Приблизително 1/3 от територията на древна Месамбрия днес е под вода вследствие на покачването на морското ниво и тектонични движения. Крепостни съоръжения и вълноломи са открити на различна дълбочина и отстояние от съвременния бряг. Ранните (V-III в. пр. Хр.) са до 180 м от брега и на дълбочина до 5,5 м, което ги превръща в най-дълбоките антични архитектурни структури, открити в Черно море. Късноантичните (V-VI в сл. Хр.) са до около 70 м от брега и на 2,5 м дълбочина.

Изложбата е създадена от Центъра за подводна археология по покана и с финансиране от Община Несебър. Реализирана е под егидата на националната комисия на ЮНЕСКО. Може да бъде видяна до януари 2022 г.