Ралица Райкова спечели наградата "Златното яйце" на конкурса "Веселин Ханчев" в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10523385 www.24chasa.bg
Зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева /вляво/ връчи наградата "Златното яйце" на тазгодишната победителка в конкурса Ралица Райкова от София. Снимка: Община Стара Загора

Най-добрите млади поети, участници в 38-мото издание на Националния младежки литературен конкурс "Веселин Ханчев", бяха наградени на тържествена церемония в Регионалния исторически музей Стара Загора. 99 дарования се бориха за статуетката "Златното яйце" и издаване на първа дебютна книга, съобщиха от пресцентъра на общината.

Участниците в журито Камелия Кондова, Ина Иванова и доц. Васил Видински споделиха, че и тази година конкурсът е впечатляващ. "Има голямо разнообразие от типове изказ, чувствителност от авторите. Едно от нещата, което отличава този конкурс, е че има много добри произведения и творци", сподели доц. Видински. Той пожела на всички участници да продължат да пишат и да работят.

Голямата награда "Златно яйце" и отпечатване на първа стихосбирка бе присъдена на 22-годишната Ралица Райкова от София. Втора награда Бояна Узунова 20 години oт Велико Търново. Трета награда отиде при 21-годишната Мария Петкова от Несебър. Бяха присъден и единадесет поощрителни награди.
"Благодаря на всички, че сте събрали смелост да се явите на един от най-престижните конкурси за младежка поезия в България. Не случайно това се случва в Града на поетите, защото тук имаме традиции, защото тук ценим словото", каза по време на награждаването зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че в Стара Загора има литературното бижу "Музей Литературна Стара Загора", и допълни всички млади таланти да продължават да създават прекрасни произведения.

"Бих искала да благодаря, че го има конкурсът "Веселин Ханчев", който ни вдъхновява", сподели новият победител в конкурса Ралица Райкова. Тя си пожела да има повече такива събирания на млади и талантливи хора.

Преди това Ина Иванова, член на журито, представи стихосбирката "Постоянна експозиция" на Преслава Виденова, носител на Голямата награда от миналогодишното тридесет и седмо издание на конкурса. "Изумително е колко етична и не по младежки строга е нейната поезия. Преслава Виденова е поет, но в нея има една нишка на справедливост, която държи гръбнака на дебютната и стихосбирка", каза по време на представянето Иванова. "Създаването на дебютна стихосбирка е от една страна заявка за пътя, но от друга - изисква изграден стил. При Преслава Виденова той съществува. Нейната поезия си позволява много внимателно да работи с важни топоси", допълни още тя.

Дистанционно присъстващите поздрави и родственикът на гениалния Веселин Ханчев, Александър Богдан Томсън, който е внук на сестрата на поета. "От името на цялото си семейство благодаря на организаторите за труда и постоянството, с което организират през толкова много години Националният конкурс "Веселин Ханчев" и подкрепят младите автори. Благодарение на хора като вас творчеството на Ханчев продължава да живее и да вдъхновява следващите поколения", каза Томсън.

Участниците в конкурса участваха и в традиционната Поетическа работилница за млади поети.