Българинът разкъсан между родината и чужбината

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10526288 www.24chasa.bg

Отговорът е в романа на Алек Попов “Черната кутия” от ИК “Сиела”

“Черната кутия” от Алек Попов е блестяща и вихрена сатира в духа на творбите на братя Коен! След като “Мисия Туран” се превърна в една от книгите на годината, Алек Попов отново прицелва сатиричното си перо към някои от най-наболелите проблеми на съвремието, което, вярваме или не, не се е променило особено от 2007 г., когато тази книга излиза за първи път и става заслужен носител на наградите “Елиас Канети” и “Цветето на Хеликон”!

Преведена вече на 10 езика, “Черната кутия” е емблематична и все така актуална история, в която сложната динамика на отношенията между УБЗГ – “успелите българи зад граница”, и НГЗБ – “неуспелите гъзове, забити в България”, се разгръща във виртуозен и трагичен портрет на обществото, в което носталгията по миналото и фасадната демокрация раждат абсурдни и невероятни сюжети.

Двама братя, поели в коренно различна посока, се срещат отново след години раздяла в Ню Йорк, за да се преоткрият и да преценят къде са ги отвели мечтите и амбициите им. Успелият и неуспелият българин срещат своите светове, за да осъзнаят, че етикетите не носят щастие, а понякога загубата носи истинска свобода.

“Черната кутия” крие тайни, които няма как да узнаете, ако не я отворите: за бизнеса с развеждане на кучета, за летежа на акциите, за спасяването на един индустриален мастодонт и за най-прекия път към възхода по корпоративната стълбица. Или за тая работа с любовта, която винаги е по-сложна от очакваното…

Алек Попов виртуозно поставя двамата братя в епицентъра на ураган от странни, трагикомични събития, които ще разтърсят Ню Йорк и ще съберат в един сюрреалистичен коктейл юпита, лузъри, учени, сенчести синдикални барони и фатални красавици…

Низ от шантави и абсурдни ситуации, но винаги обрана в изразните си средства, “Черната кутия” от Алек Попов е истински шедьовър, прецизна и същевременно с това забавна картография, в която са отразени някои от най-наболелите теми на XXI век, и напомняне, че капитализмът и социализмът са две страни на една и съща монета, така както доброто и злото са неизменна част от човека без значение на коя географска ширина се намира.

Още заглавия

Ново издание на “Щастливият принц” и “Славеят и розата”

на Оскар Уайлд

Оскар Уайлд е един от най-популярните писатели, поети и драматурзи, творили през XIX век в Лондон. Изключителните му пиеси и единственият му роман “Портретът на Дориан Грей” го нареждат сред класиците в световната литература въпреки сравнително краткия му житейски път. А вълшебните му приказки, които често са първата среща на читателите с неговото творчество, са неразделна част от всяка детска библиотека. 

Вече на пазара може да намерите новия луксозен сборник “Приказки” (ИК “Сиела”), който събира най-красивите истории на Оскар Уайлд в единствено по рода си издание у нас. Елегантното перо на ирландския писател е придружено от оригиналните илюстрации на художника Дамян Дамянов и напълно новия превод на Венцислав К. Венков. Щрих и текст се срещат и отвеждат читателя в необятния фантастичен свят, който се намира някъде на границата между реалността и магията. 

В новото илюстровано издание на “Приказки” приключенията на необичайните герои на Уайлд оживяват в някои от най-обичаните приказки на автора като “Щастливият принц”, “Славеят и розата” и “Рибарят и неговата душа”. Повече от 100 години след написването си те не са загубили нито капка от закачливия си хумор и трагичната си красота. 

Макар и писателят да съчинява приказките си като подарък за своите синове, в същността си те обхващат общочовешки и универсални теми, които са подходящи както за малките, така и за вече порасналите деца.

Майсторското перо на Уайлд обрисува същността на човешката душа, в чийто център стои любовта. Любовта, която кара Щастливия принц да пожелае да бъде по-добър, лястовичката – да пожертва живота си, а Великанът егоист да осъзнае, че стените, които е градил цял живот, могат да бъдат разрушени.

С твърди корици и богатите илюстрации на Дамян Дамянов “Приказки” е специално издание, което почита ирландския разказвач, с чиито фантастични истории за любов, приятелство и саможертва са израснали толкова поколения деца по света.

Последното изпитание на софийските магьосници

“Софийски магьосници” от младия писател Мартин Колев се превърна в бестселър, възродил литературния жанр ърбън фентъзи, в което се преплитат съвременни пейзажи и мотиви от българския фолклор. Тетралогията намира завършек в “Софийски магьосници 4: Заветното заклинание” (ИК “Сиела”). Дошъл е решителният момент, в който софийските магьосници и чудатите обитатели на Горна и Долна София трябва да обединят последни сили, за да спасят не само града, който обичат, но и цялата Земя.

Класация