"168 часа": Студенти пеят под балкона на Живков "Тодоре, дърто магаре"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10610130 www.24chasa.bg
Тодор Живков сред младежи бригадири през 80-те години

Уволняват екип на БНР, пуснал при връщането му от Япония “Наш'то слънце се завърна пааак, наш'то слънцеее… Тири-рара-трак”

Затворен в Белене за остроумия, Петьо Пандира казва: “Там е студ, глад, бой и въшки като скариди”

В непрекъснато строящата ни се, заливана с бетон и асфалт социалистическа родина денят 7 ноември бе национален празник. Младежи със строги погледи и девойки в плисирани поли над голи коленца, тъмни шушляци, бели ризи и пионерски връзки дефилираха френетично в манифестации пред държавното ръководство. То, ЦК на Бе-Ка-Пе, лично другарите от висшия комунистически ешелон, в този тържествен ден слизаха от високите розови облаци и кацаха на гробницата на другаря Гео Ди в центъра на София. И от белокаменния балкон започваха да махат разсеяно към реките от хора, скандиращи глупости.

Наставаха най-бурни овации обаче, когато над мумията на другаря Гео Ди разцъфтеше

лъчезарната усмивка на първия секретар на ЦК на БКП,

"гения от Правец", "човека от народа", почетния член на съюзите на писателите, артистите, художниците, слепите, глухите, овцевъдите, ловците (и каквото се сетиш още) в България, другаря Тодор Живков. Дъжд, студ, лед – там! И задължително усмихнат в строя на пл. "9 септември", иначеее… "Човекът от народа", вождът бай Тошо, може да види от трибуната киселия ти образ, да се разсърди и да се разлюти. После – жална ти майка!

Илядо деветстотин и седемдесетте. "Илядо", а не "хиляда", защото "бащата на нацията" от 1956 до 1989 г., другарят Живков, непринудено, на тежък селски диалект предъвкваше ловко първото хилядолетие след Христа. И затова селяните по градове и села го обичаха и свойски го наричаха Тато. А по-сдържаните граждани и гамени като мен – просто бай Тошо. Народна република България празнуваше официално, с манифестация и тв камери метежа на болшевиките в Русия през 1917 г. - "Великия октомври", именуван в часовете по английски език "Дъ грейт октобер социалистик револушън". Крайцерът "Аврора" в Петербург с оръдието (дето не гръмнало), самият водач на пролетарската революция в света - другарят Ленин, във влака на Финландската гара, щурмът на Зимния дворец, победата. Броненосецът "Потьомкин", "Човекът с пушка", цитати от Владимир Илич, знания и просвета от задължителния

научен комунизъм,

Бурен възторг от властта пред мавзолея в София през 60-те.
Бурен възторг от властта пред мавзолея в София през 60-те.

ехеее... Моля.

“Към фабриката”. Така художникът Иван Иванов през 1952 г. озаглавява творбата си.
“Към фабриката”. Така художникът Иван Иванов през 1952 г. озаглавява творбата си.

Има ли връзка с Октоберфест в Мюнхен и тоновете бира, четете ТУК.