Олга Михайлова-Динова – 30 години на сцената на Софийската опера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10628167 www.24chasa.bg
Олга Михайлова-Динова

Олга Михайлова-Динова чества 30 години на сцената на Софийската опера с белканто "Норма" на 21 януари от 19 часа.

Тя завършва ДМА "Панчо Владигеров" през 1992 година в класа на проф. Сима Иванова. На 1 април 1992 е дебютният й спектакьл "Севилският бръснар" на сцената на Националния театър, в ролята на Розина, под диригентството на Борис Хинчев, режисьор проф. Павел Герджиков.

Участва по-късно в "Севилският бръснар", постановка на Пламен Карталов, както и в други негови постановки. В Софийската опера тя пее в : "Сватбата на Фигаро", "Италианката в Алжир", "Дон Карлос", "Норма", "Набуко", "Силата на съдбата", "Роберт Дявола", "Вертер" и др.
Изнася концерти и самостоятелни камерни концерти с испанска, френска , италианска, немска, българска музика.
Участва в "Кармен", "Трубадур", "Селска чест" и други опери на оперните сцени в Русе, Варна, Бургас и извън страната.

Солистка в Музикалния театър "Стефан Македонски".
На 21 януари певицата ще се представи в ролята на Адалджиза от операта "Норма" на Винченцо Белини, с която ще отбележи 30 годишния си юбилей на сцената на първия ни оперен театър. Режисьор на постановката е Уго де Ана. "Норма" е смятана за един от образците на жанра белканто, като най-известна е сопрановата ария от първо действие "Casta diva".

На 21 януари в "Норма" участват още: Даниел Дамянов, Петър Бучков, Радостина Николаева, Иванка Нинова, Красимир Динев

Диригент ще бъде Франческо Ди Мауро

Фронческо ди Мауро

Маестрото завършва Парижката консерватория със златен медал по дирижиране. Назначен е през 2001 година за координатор на художественото ръководство на Сицилианския симфоничен оркестър, най-важната италианска концертно-оркестрова институция. През последните няколко години той натрупва богат опит в административното и художествено управление на големи оркестри. Бил е главен диригент на Пазарджишкия държавен симфоничен оркестър през 1999 година, с който предприема редица турнета в чужбина. По-късно е назначен за главен диригент на театър „Бержер“ в Париж. Редовно дирижира важни оперни, симфонични и камерни оркестри в Италия, Франция, Германия, Швейцария, Испания, Хърватия, Португалия, Австралия, Русия, България, Аржентина, Бразилия, САЩ и др. държави.
Международната му кариера се развива с ангажименти в престижни музикални институции като Загребската национална опера, Варшавската национална камерна опера, Краковската филхармония, Познанската филхармония, Филхармонията в Санкт Петербург, Украинската национална филхармония, Цюрихският симфоничен оркестър, Камерният оркестър на Манхайм, Филхармоничният оркестър Тосканини в Парма, Филхармоничният оркестър на Торино и др.