Почиствайте бижутата с препарат за прозорци, водка или сода за хляб

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10647138 www.24chasa.bg

Бирата връща блясъка на златото, а

кетчупът на среброто

Любимите аксесоари на жените са бижутата. Огърлици, гривни, пръстени и обеци са съществена част от външния им вид. За да допълват красотата на нежния пол, трябва и те да бъдат бляскави. Правилното им съхраняване и почистване много често не са на дневен ред. С времето обаче среброто, медта, дори и златото променят своя цвят. Среброто потъмнява, медта - също, само за няколко дни, ако не са обработени с друг вид покритие. Ако златото не е чиста сплав, също може да потъмнее с времето. Причината за това са окисляването и досегът на бижутата с прах и различни масла, като например парфюм, лак за коса, кремове и лосиони.

Най-лесното, което може да направите, когато забележите тъмни петна на бижутата си, е да ги третирате с препарат за почистване. Сложете няколко капки препарат за съдове в купа с вода. Оставете бижутата в нея за пет минути. След това ги потъркайте с мека четка, като например за зъби, или кърпа. Изсушете ги накрая.

Бързо и лесно може да почистите сребърните си накити с кетчуп. Потопете ги в чаша с кетчуп за няколко минути, а после само ги изплакнете и потъркайте с мека кърпа.

Друго почистващо средство, което ви е подръка, е содата за хляб. Тя е подходяща както за сребро, така и за скъпоценни и полускъпоценни камъни като рубини, сапфири, диаманти и смарагди. Те често потъмняват с времето. Трябва само да забършете бижуто с влажна кърпа, върху която сте изсипали малко сода. После изплакнете и забършете.

Друг лесен и бърз метод за възвръщането на блясъка е да използвате алуминиево фолио. Сложете го на дъното на малка купа, напълнете я с гореща вода и добавете една чаена лъжичка перилен препарат. След това накиснете украшенията си за няколко часа. После ги почистете с мокра кърпа.

Алкохолът също ще върне блясъка на бижутата. С бира може да почистите златните си накити. Напоете памучна кърпа или парче памук с нея и потъркайте бижуто. След това почистете с чиста кърпа и топла вода, за да премахнете остатъците от мръсотията. Ако имате скъпоценни камъни, които са загубили своя блясък, водката ще помогне. Потопете бижуто в чаша с водка и го оставете за цяла нощ. На сутринта избършете с мека кърпа и изплакнете.

Препаратът за прозорци също съдържа алкохол и би свършил чудесна работа. Но не забравяйте да почиствате само камъни по бижутата с този метод. Напръскайте четка за зъби с препарата и ги потъркайте с нея. После забършете със суха кърпа.

Освен правилното почистване много е важно и правилното съхраняване на бижутата. Те не трябва да са изложени на пряка слънчева светлина и влага. Най-добре е да ги държите в сух и тъмен шкаф. Ако са поставени навън на влажно, металните елементи могат да ръждясат, нишките стават чупливи, а ако има боя по тях, може да се отлепи.

Хубаво е от време на време да изваждате колекцията си от бижута от кутиите, за да ги почиствате с влажна кърпа. Така ще премахнете праха по тях и ще освежите повърхността им.