Стотици кукери в Симитли нарекоха пандемията да приключи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10653293 www.24chasa.bg
СНИМКА: ФЕЙСБУК НА ПЕТЯ ПЕНЕВА

Стотици кукери изпълниха стадиона в Симитли на традиционния за общината фестивал "Симитлия - древната земя на кукерите". След прекъсването, наложено през 2021 г. заради епидемията от коронавирус, днес групите показаха, че емоцията и любовта към древния обичай е по-силна от всякога.

Тръпката е неописуема, каза пред репортер на БТА водачът на групата от симитлийското село Полето Иван Костов. Повече от 70 души от селото участваха в пресъздаването на кукерската традиция, наричаха пандемията да приключи и пожелаваха здраве.

Звън на тежащи десетки килограми чанове огласи Симитли, звукът от които пренася в миналото и вдъхва живот на традицията. Тежестта се понася от емоцията, която празникът създава, описа я Поли Тихомиров от сурвакарската група на кюстендилското село Пиперков чифлик. Той сподели, че тежи 70 килограма, но носи звънци, които общо са 50 килограма.

Най-мащабното представяне беше на маскарадната група от село Брежани. Повече от двеста души, облечени в носии, кожи и с уникалните за симитлийското село маски от мъх, дефилираха пред многобройната публика. Жени и деца извиха хоро, а мъже, момчета и девойки, облечени в кожи, гонеха злото.

По традиция "Симитлия" привлича много групи от различни краища на страната. На фестивала се представиха кукери от всички по-големи населени места в Симитли, както и от Благоевград, Павел баня и други. Сред гостите на маскарада бяха и групи от Кюстендилско, Пернишко и Пазарджишко.

"Симитлия" се организира за 18-та година на стадиона в общинския център, под патронажа на кмета на Симитли. Тази година фестивалът няма конкурсен характер. Около идеята са се обединили всички групи, а основното желание на кукерите е било да могат да пресъздадат стародавната традиция, независимо от медали и награди. Въпреки това красивите маски и костюми, ревностното пазене на българските обичаи и ентусиазмът на всяка една от групите беше оценено с плакет и грамота от кмета на Симитли Апостол Апостолов.

Достъпът до фестивала на кукерските и маскарадните игри "Симитлия" тази година беше възможен само с наличие на зелен сертификат. Правилото важеше за всички участници и за публиката.

;