21-годишната Еми Куртова представя фотографии, живопис и скулптура в "Автопортрет"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10671123 www.24chasa.bg
интересни скулптури от чешма към двореца.

Младата 21-годишна художничка Еми Куртова представя фотографии, живопис и скулптура в "Автопортрет". Това е първата за 2022 г. изложба в галерия "Сердика", съобщават организаторите. Представено е част от осемгодишното творчество на авторката. Проектът е финансиран от националния фонд "Култура".

"Всичко, което правим, е отражение на самите нас и всъщност е нашия "Автопортрет", казва Еми Куртова. Фотографиите, наредени в експозицията, показват пътя, който е изминала и пътя, по който ще продължава да върви. "Път на емоции и чувства, плод на моите страхове, стремежи и мечти. Те са опит да уловя миг на хармония или на безпорядък в хаоса на времето", уточнява тя.

В изложбата, която ще продължи от 19 януари до 18 февруари, са засегнати няколко основни теми, като акцентите са човекът, природата, свободата и любовта. "На първо място за авторката е любовта, показана като най-висша ценност, като крайна цел и утопия. Тя е в основата на всичко, което градим. Човекът е объркан, търсещ себе си някъде там във времето и пространството", коментират от "Сердика".

"Единичните "истински автопортрети" ни напомнят, че човекът е и тяло - тяло, чрез което възприемаме усещанията и чувствата, спотаени дълбоко в нас. Включила съм в експозицията и фотографии, вдъхновени от импресионизма. Те отговарят на моите търсения и сънища. Показват светлината във вътрешните ми борби, в опит да усиля още замисълът, заложен в проекта", казва още авторката.

Към проекта е издадена фотокнига, която е част от изложбата.