В Попово подготвят Алманах с творчество на местни автори

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10671234 www.24chasa.bg
Людмил Веселинов, кмет на община Попово

В Попово подготвят за печат Алманах с творчество на местни автори. Изданието е четвърто поред, а сред поводите за отпечатването му е 140-та годишнина от основаването на НЧ "Св. Св. Кирил и Методий - 1882" в града. През май предстои честване на годишнината, разказа за БТА Маргарита Недева - библиотекар в институцията, съставител, редактор на Алманаха.

За първи път Алманах-Попово излиза през 2005 г. и в него са включени творби на 19 автори. През следващата година се появява второто издание, а през 2009 г. - третото. Любопитното е, че за първи път е поместен текст на брайлово писмо.

Организаторите вече са поканили близо 40 творци, които живеят в Поповско, да се включат в новото издание. Допуска се жанрово и тематично разнообразие, но не и включването на произведения, вече публикувани в предишни издания.

За БТА Йорданова, която ръководи "Клуб на твореца" от години в Попово, допълни, че броят на авторите е различен, както са различни и техните творчески послания. Всяка година има нови, но и такива, които присъстват трайно в културния живот на региона. "За мен пишещият човек е скромен, за разлика от графоманите, които търсят изява на всяка цена и гръмко се заявяват. Наблюденията ми са, че хората започват на пишат и изразяват емоциите си в по-зряла възраст. Докато младостта е за трупане на преживявания, на мигове, които по-късно, ако човек имат усет, дарба и желание, може да претвори", коментира Маргарита Йорданова.

За авторите, които освен словесни творби, създават и такива в сферата на изобразителното изкуство, е нужно да ги сканират и изпратят електронни файлове. Всеки трябва да изпрати своя снимка и творческа информация.

Творбите ще се приемат от организаторите до 1 февруари. Комисия ще прецени кои от тях ще намерят място в Поповския алманах.