Надежда Кутева представя изложба си "Небесни образи" в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10673718 www.24chasa.bg

На 22 януари от 11.30 часа в Градската художествена галерия в Стара Загора ще бъде открита изложбата "Небесни образи" на Надежда Кутева, която спечели голямата награда с картината си "Страшният съд" на Петото балканско квадринале на живописта "Митовете и легендите на моя народ". Това съобщават от пресцентъра на общината.

"Надежда Кутева е наследничка на Филип Кутев не само по кръв, но и по дух. За нея българското, фолклорът и религията са най-вечното нещо на тази земя", коментира пред БТА директорът на галерията, изкуствоведът проф. Марин Добрев. По думите на проф. Добрев художничката се отличава с изключителна виталност, творбите й носят духа на нашата народопсихология.

В експозицията са включени 37 платна - живопис, акварели и рисунки с християнска тематика. В основата на експозицията са четири полиптиха, посветени на Св. Йоан Кръстител, Св. Никола, Св. Георги и Старшия съд. Сюжетното многообразие на показаните акварели е свързано с теми като: "Четиримата евангелисти", "Архангел Михаил", "Йордановден", "Страсти", "Олтар", ескизни изображения на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и др. Голямата част от представените произведения са създадени специално за тази изложба. На откриването художничката ще присъства заедно със сестра си Елена Кутева, която наследи фолклорния ансамбъл, създаден от баща им.

Експозицията се осъществява с подкрепата на Община Стара Загора. Тя ще гостува в Стара Загора в продължение на месец.