Мариус Донкин: Чакаме Джон Малкович в Народния театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10683967 www.24chasa.bg
Джон Малкович като знаменития детектив Поаро в минисериала “Азбучни убийства” СНИМКА: © Mammoth Screen / Agatha Christie Limited

Джон Малкович ще поставя в Народния театър, съобщи ръководителят на най-голямата ни трупа Мариус Донкин пред парламентарна комисия по културата и медиите.

Очаква се американският киноактьор, продуцент и режисьор от хърватски произход да се присъедини към екипа на Народния театър през 2025 г.

Г-н Донкин обаче смята, че е още рано да се тиражира тази възможност - има доста време да се осъществи проекта. А междувременно в театъра ще гостуват световни режисьори с постановки, които вече са в процес на работа. Много бяха отложени заради пандемията.

През 1976 г. Малкович става един от основателите на чикагския театър "Степенулф". Мести се в Ню Йорк през 1983 г. и се появява в пиесата True West. Играе на "Бродуей" с Дъстин Хофман в Death of a Salesman (1984). За тази роля получава наградата "Еми", когато пиесата става телевизионен филм.

Дебютира в киното с филма "Място в сърцето" (1984), за който е номиниран за "Оскар" - за най-добра мъжка второстепенна роля. Получава номинация за "Оскар" и през 1994 г. за ролята си във филма "Под прицел" (1993), отново в същата категория.

Малкович е номиниран също за "Сателит", БАФТА, две награди "Сатурн" и три награди "Златен глобус". Други филми с негово участие са "Място в сърцето", "Империята на Слънцето", "Опасни връзки", "Желязната маска", "Развратникът", обощава сайтът "Импресио".

Все още не е ясно кога ще е конкурсът за нов директор на Имперската трупа, добави Донкин.