Софийска опера с емблематични любовни и възторжени истории през февруари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10689717 www.24chasa.bg

През месеца на любовта - февруари Софийска опера и балет кани българите да преживеят емблематични любовни и възторжени истории с оперното и балетното изкуство.

4, 20.02 КНЯЗ ИГОР

На 4 и 20 февруари почитателите на оперното изкуство ще могат да видят новата трактовка на класическата творба на Бородин „Княз Игор“, която винаги се посреща с изключително голям интерес от публиката.

Спектакълът е посветен на 110-годишнината от рождението на Маестро Атанас Маргаритов, който е бил цели 11 години главен диригент на Софийската опера (1964 г. – 1975 г.).

Режисьор на постановката е Пламен Карталов. Сценографията е на Борис Стойнов, костюмите на Светла Калайджиева, хореографията на Асен Гаврилов.

Диригент на „Княз Игор“ е Игор Богданов
Диригент на хора е Виолета Димитрова

За първи път, в тази редакция "Княз Игор" се представя на открито с 6 спектакъла на пл. "Ал. Батенберг" през 1999 г. Маестро Карталов поставя операта в Софийската опера през 2009 година. Постановката е представена и в Япония през 2015 г. и жъне огромен успех в Токио и Нагоя. Представена е и на най-престижния фестивал в Испания - Сантандер, където има голям успех, а също така и на известния фестивал в Бигдошч, Полша.

5.02 КАРМЕН

Огнената история на Кармен и Дон Хозе разказва за любов и ревност, смърт и достойнство.

Френският композитор Жорж Бизе не доживява грандиозния успех на операта си, в която Чайковски вижда идеала за музикална драма.
Постановката на Пламен Карталов, с изключително дръзко и провокативно режисьорско решение, е направена специално за гастрола на Софийската опера в Япония, където се посреща с огромен интерес.

В главните роли: Роза Нагар-Трамбле и Даниел Дамянов.

6.02 ПЕПЕЛЯШКА

Приказката на Шарл Перо за Пепеляшка и нейния принц оживява във виртуозната музика на Росини и магичната постановка на Вера Петрова. След иронични обрати и комични премеждия всичко завършва добре и пантофката (в операта – гривната) намира притежателя си.

Искрящата музика на Росини ще ви зареди с много радост и добро настроение. Чешкото мецосопрано Естер Павлу ще се превъплъти в образа на Пепеляшка. Освен нея участват Хрисимир Дамянов, Атанас Младенов, Николай Петров, Милена Гюрова, Благовеста Мекки, Стефан Владимиров.

11, 12.02 СПЯЩАТА КРАСАВИЦА

Балетът „Спящата красавица“ се счита за най-изящната балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар.

Основната драматургична линия в „Спящата красавица” е вечният конфликт между доброто и злото в образите на фея Люляк и фея Карабос. От друга страна те сякаш представляват Пролетта и Зимата. Този конфликт протича през целият спектакъл. Започва от интродукцията и се разширява с триумфа на пролетта и разцъфтяването отново на живота. В пролога сюжетната кулминация е в проклинанието на Карабос, ядосана че не е поканена на тържеството. В първото действие това е моментът на убождането на Аврора с вретеното, сбъдването на заклинанието и появата на фея Люляк, която приспива целия двор.

Вижте как продължава любовната история между принцеса Аврора (Марта Петкова/ Боряна Петрова) и принц Дезире (Емил Йорданов/ Цецо Иванов) на 11 и 12 февруари от 19:00 часа. Спектакълът се посвещава на 40 години творческа дейност на Мария Илиева.

13.02 ЖЕНАТА ОТ ЕЗЕРОТО

Любов, ревност, ярост и страст. Насладете се на виртуозното изпълнение на специално подбрания солистичен състав и уловете енергията на операта „Жената от езерото“ от Джоакино Росини на 13 февруари от 19 часа!

Станислава Момекова ще изпълни брилянтната главна роля на Елена - жената от езерото. Виолета Радомирска ще изпее мецосопрановата роля на Малкълм, любимия на Елена. Хрисимир Дамянов ще пресъздаде многоплановата вокална и актьорска изява в централната роля на Уберто или крал Джеймс V. Валерио Борджони ще изиграе Родриго с превъзходни пределни тонове в предизвикателните арии. Стефан Владимиров ще се превъплъти в бащата на Елена, Дъглас, в ролята на Ернесто ще бъде Рейналдо Дроз, а Албина ще играе Цвета Сарамбелиева.

Диригент Франческо Роза
Режисьор и сценография Пламен Карталов

14.02 ВЛЮБЕНИЯТ МОЦАРТ - концерт по повод деня на влюбените

Заповядайте на специалния концерт "Влюбеният Моцарт" за да честваме заедно деня на влюбените! Нека възпеем любовта, нежността и красотата на музиката с приказни арии, дуети и ансамбли от оперите "Сватбата на Фигаро" , "Дон Жуан" и "Така правят всички жени". Продължителността на програмата ще бъде 1 час и 15 минути.

Участват: Цветана Бандаловска, Атанас Младенов, Цвета Христофору, Мария Павлова и Стоян Мартинов на роял.


18.02 ЕВГЕНИЙ ОНЕГИН

Представяме ви един зрелищен изблик на чувства с операта от Пьотр Илич Чайковски - "Евгений Онегин".

Само на 18 февруари от 19:00 ч. в Софийската опера ще зазвучат лирическите сцени, родени от творческия порив на Чайковски и Пушкин, които и днес възпламеняват страсти и събуждат душата за изконни човешки емоции.

В главните роли ще видите Диана Гуглина - Татяна, Атанас Младенов - Евгений Онегин, Александрина Стоянова-Андреева - Ларина, Виолета Радомирска - Олга, Весела Янева - Филипевна, Бисер Георгиев - Княз Гремин, Емил Павлов - Ленски, Николай Войнов - Ротният, Димитър Станчев - Зарецки

Диригент – Андрей Галанов


19.02 ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО

Балетът „Лебедово езеро“ от Пьотр Илич Чайковски е сред най-обичаните и най?често поставяните балети в света! Преживейте историята на драматичната любов на Принц Зигфрид и Одета край тайнственото Лебедово езеро.

Гледайте магията на танца и нежната любовна история между Одета (Марта Петкова) и Принц Зигфрид (Емил Йорданов) на 19 февруари, от 19:00 часа в Голямата зрителна зала на Софийската опера!