3 идеи как да спестим време и пари след празниците

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10694885 www.24chasa.bg

След празничното пазаруване, идва времето на зимните сметки и правенето на равносметки. Може би затова януари е един от финансово тежките месеци. Обещаваме си тази година да следим разходите си по-разумно. Даваме си дума и че този път ще управляваме времето си по-добре и няма да оставяме нищо за последния момент.

Ето топ 3 идеи как да спестим време и пари след празниците:

1 Изготвяне и управляване на месечния бюджет

Не е необходимо задължително да използваме специални приложения или да правим таблици в ексел, макар че и това помага. Понякога може просто да седнем и да отбележим реалистично всички очаквани регулярни разходи. От месечните сметки и разходите за храна и домакинство, до плащанията по ипотека и кредити. Не бива да пропускаме да отделим при възможност и буферна сума риск. В случай на неочакван разход – ремонт на електротехника или на автомобила, например. В оптималния случай е добре да предвидим и спестяване на 10% от приходите си. Да не забравяме и да подготвяме списъци за пазаруване и да се придържаме към определения бюджет, но без да правим компромис с качеството. Според проучване*, осъществено от агенция Pragmatica, 75% от анкетираните свързват продуктите в Lidl с високо качество на оптимална цена, а 70% считат, че пестят докато пазаруват във веригата.

2 Следене и използване на изгодни предложения и промоции

Не е необходимо да разчитаме единствено на големите празнични или сезонни намаления. Понякога има инструменти, които ни помагат да оптимизираме седмичните си разходи, предлагайки ни изгодни и разумни решения. Такъв например е мобилното приложение Lidl Plus. Стартирайки като инструмент за по-лесно, бързо и удобно пазаруване, днес приложението предлага и отстъпки извън веригата, благодарение на партньорската си програма.

3 Управление на времето

Управлението на времето е от изключителна важност за това да се усещаме удовлетворени от живота. Всяка спестена минута от ежедневния ни график може да инвестираме в личностно развитие, спорт, време за най-близките си. От това какъв маршрут до работа избираме до това да спестим време, пазарувайки. Спрямо допълнителни данни от проучването на агенция Pragmatica*, 19 минути е средното време за пазаруване в Lidl. Резултатите показват, че всеки втори клиент от анкетираните е на мнение, че се справя по-бързо с пазаруването там, отколкото в останалите вериги. А освен това в Lidl може да купим всичко необходимо за трапезата и домакинството, без да ни се налага да обикаляме няколко места. Така всяко пазаруване във веригата ни пести не само средства, но и време за най-близките.

*Средното време за пазаруване в Lidl с количка или кошница е 19 мин. и 24 сек. според проучване, проведено на българския пазар от маркетингова агенция „Прагматика“ сред 880 респонденти на възраст между 20 и 59 г. през м. април 2021 г. в магазини Lidl в цялата страна.