България с нов национален рекорд за трофей от сръндак

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10697423 www.24chasa.bg
Този трофей от сръндак е оценен за 214,9 точки, което означава нов национален рекорд на България. Снимка: Държавно ловно стопанство - Тервел

Стопанството в Тервел с втори национален рекорд

България има нов национален рекорд за трофей от сръндак. Оценката е поставена по време на Световното ловно изложение "В едно с природата", което се проведе през миналата година в Будапеща, съобщиха днес от Североизточното държавно предприятие в Шумен.

Комисията от Международния съвет по лова и опазване дивеча (CIC) оцени трофея, добит през месец май 2020 г. в Държавното ловно стопанство в Тервел - експертите дадоха оценка от 214,9 точки, което официално потвърждава, че България има нов национален рекорд. Досегашният трофей при сръндак е със 191 точки по CIC и е отстрелян през 2014 година в Къпиново /Велико Търново/.

Предварителната оценка в страната ни за Гиганта от Тервел /така го нарекоха немски журналисти/, беше 232,12 точки, докато комисията от CIC му даде с около 17 по-малко, основно заради намаляване на теглото на трофея заради изсъхване през месеците след отстрела.

Знаехме резултата още по време на изложението, но изчакахме комисията да го обяви официално, защото така е коректно, обясни директорът на стопанството в Тервел инж. Георги Ботев. "Получената оценка за нас означава много и е признание за целия ни екип. Все пак нека не забравяме, че ние държим и националния рекорд за елен лопатар с оценка от 208,22 т. по системата на CIC и тегло 4,750 килограма. Еленът беше отстрелян през 2016 година от германския ловец Вернер Аустерман. Хубавото сега е, че новият трофей остава в България, защото беше добит от един от най-добрите български ловци – Ярослав Дончев", коментира инж. Ботев.