Стара Загора гледа света през обектива на градските си фотографи, за да проходи Диди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10699855 www.24chasa.bg
23-годишната Диана Митева пострада в пътен инцидент на кръгово кръстовище. СНИМКА: Личен архив

Благотворителна изложба събира пари за умна протеза на младата жена, загубила крака си в катастрофа

За Нова година Стара Загора остана без заря, а кметът Живко Тодоров превърна града на липите в пример за това, че Рождество наистина е свързано с чудеса. Спестените средства отидоха в помощ на пострадалата в тежка катастрофа 23-годишна Диана Митева. Целият град вече я познава като Диди.

През октомври миналата година тя и две нейни приятелки

бяха пометени от 18-годишен шофьор с беемве

на кръгово кръстовище в града. Вследствие на инцидента Диди загуби левия си крак. Претърпя две операции, а благотворителната кампания за нея успя да събере средства за умна протеза, която се командва от мозъка.

След кампанията с новогодишната заря, десетки благотворителни базари в училищата, концерт и футболен мач сега за Диди се обединяват фотографите на Стара Загора. 11 от най-изявените майстори на обектива в града правят обща изложба, а снимките им ще бъдат продадени на онлайн търг.

Всеки, който иска да разгледа красивите 39 пейзажи, натюрморти и портрети,

ще може да го направи на 22 и 23 януари на площада пред общината в Стара Загора, от 24 до 28 - януари във фоайето на общината, и после на 29-и и 30-и - отново на площада. А всеки, който желае да си купи от тях, ще може да участва в онлайн наддаване във фейсбук страницата на кампанията “С Диди съм за крачка напред”.

“Ще покажем, че старозагорските фотографи освен любов към фотографията имат любов и към живота”, казва организаторът на събитието Димитър Узунов.

Той заедно с Международния младежки център в Стара Загора правят изложбата по идея и предложение на Тракийския университет, където Диана е студентка.

Събраните пари от търга ще помогнат за предстоящата рехабилитация на момичето.

Скоро Диди отново ще може да стъпи на два крака, след като в края на миналата година в сметката ѝ бяха събрани 100 000 лв., а още в първите дни на 2022 г. е събрана и пълната сума за закупуването на умната протеза. “За всички ни е ясно, че трябва още доста средства да се съберат. Ние постоянно сме с фотоапарата на рамо. Дори на почивка. Със снимките си участваме по различни форуми, но виждам, че може любовта към фотографията да бъде в помощ на човек в нужда”, разказва Узунов.

В подкрепа на Диди вече се включиха и певци като Михаела Филева, Графа, Алекс и Влади. “Диди, с теб сме! Не губи вяра! Бъди воин на вярата и всичко ще се случи”, изпращат видео послание в социалните мрежи двете близначки.

Диана все още изчаква да се изработи протезата ѝ. Очаква се през февруари да е изцяло готова и да може да я сложи за първи път. Междувременно преминава през дълго възстановяване у дома. С помощта на рехабилитатор тя може да стъпва на здравия си крак, макар и той да е бил опериран след катастрофата. “С всеки ден се чувствам все по-добре. Искам безкрайно да благодаря на всеки, който ми помогна и на хората, които продължават да помагат. Последните месеци ми показаха колко много добри хора има”, каза специално пред “24 часа” Диди.