Циклонът "Елпис" донесе много сняг по южните гръцки острови, май ще го докара и при нас (снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10709123 www.24chasa.bg
Главният град с пристанището на остров Тинос е целият в сняг.

В преспи потънаха южните гръцки острови от групата на Цикладите - Миконос, Сирос, Тинос, Наксос и Андрос, пишат наши сънародници и качват снимки. "От 2008 г. не е валяло така обилно. Опасно е за цитрусите, ако се задържи още два-три дни. А в понеделник очакваме още повече сняг", съобщи Веселина Роккос, която живее в Ермуполи на остров Сирос.

Лошото време се дължи на циклона "Елпис", който донесе обилни снеговалежи и много студ в южната ни съседка.
На съседните Тинос и Андрос покривката е още повече, тъй като се издигат на по-голяма височина, допълва Роккос. А в тузарския остров Миконос сняг има дори по плажовете.
Снегорини, солници, пожарна, гражданска защита и общинските власти са накрак за очакваната втора и още по-силна вълна от снеговалежи, пише "Прототема". На остров Евия от сутринта вали силно.
В понеделник и вторник прогнозите са за още по-лошо време в Гърция. Според метеоролога Янис Калианос снеговалежът в Атика ще продължи до сряда на обяд. Дори площад "Синтагма" в Атина ще побелее, прогнозира синоптикът. Очакваните минимални температури са до минус 3 градуса. Сняг вали дори на остров Крит, който стига и в равнинните части. Лоша е прогнозата и за северните области на Гърция Македония и Тракия, а също и за Халкидика.
"Вадете шейните!", пишат приятели от България на Веселина Роккос, която живее в Сирос.

Не е изключено "Елпис" да донесе сняг и у нас, каквито прогнози има.

Циклонът