"Жените наистина плачат" с Мария Бакалова с награда на кинофестивала в Триест

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10729906 www.24chasa.bg
Мария Бакалова е българската звезда в Холивуд.

Филмът "Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова - българско-френска копродукция, получи наградата на паневропейския фонд Евроимаж и Съвета на Европа на 33-ото издание на кинофестивала в Триест, съобщиха от "Арт фест", предава БТА.

Паричната равностойност на наградата в размер на 30 000 евро е предназначена за следващия проект на талантливия дамски тандем.

В лентата участва и актрисата Мария акалова.

Награда на публиката за най-добър пълнометражен филм пък спечели "Мрак" на Душан Милич. На кинофестивала в Триест беше световната премиера на филма. Той е психологически трилър, чиято история е свързана с последиците от войната в Косово.

Копродукцията между Сърбия, Дания, България, Италия и Гърция ще бъде представена пред българската публика в програмата на 26-ия София Филм Фест през месец март.

Български копродуцент на "Мрак" е "РФФ интернешънъл" (Стефан Китанов и Мира Сталева) с подкрепата на Националния филмов център. Оператор е Кирил Проданов ("Блаженият", "Ирина", "Живи комини", "Радиограмофон"). Гримьорката Петя Симеонова, асистент-операторът и екипът осветители допълват българското участие в продукцията.

Международният кинофестивал в Триест е създаден след падането на Берлинската стена и е водещото културно събитие в Италия, посветено на киното в Централна и Източна Европа.