Богиня със златен варак на лицето излезе на Източната порта в Пловдив

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10731847 www.24chasa.bg
Теракота на богиня със златен варак на лицето е от най-новите открития при разкопките на Източната порта, извършени миналата есен. Снимка: Археологически музей-Пловдив.

Теракота на богиня, чието лице е покрито със златен варак, е една от последните находки от Източната порта на Филипопол. Допълнителните проучвания, извършени от археоложките Мая Мартинова и Биляна Здравчева, приключиха късно миналата есен. Там изследователките попаднаха на няколко теракоти, една от които е на въпросната богиня, най-вероятно Деметра.

В случая интересното е позлатата на лицето, където обикновено покритието е падало, а при новата находка е частично запазено.

Мартинова твърди, че не й е известно да има подобни открития у нас. По думите й пред plovdivtime подобна теракота е намерена преди години отново в Пловдив, но тя е била със златен накит на врата.

Според археолози намирането на находки със златен варак не е извънредно. Технологията е позната от времето на елинизма. При последните проучвания на Източната порта Мартинова и Здравчева са намерили около 6 теракотни фигури. За сравнение при разкопките до Понеделник пазара преди години колежката им Жени Танкова извади над 200.

По-интересното е, че при последните проучвания на Източната порта са се показали градежи от по-ранен строителен период, чието изследване трябва да продължи.

Източната порта е част от спечеления проект от община "По крепостните стени на Филипопол", който наскоро НИНКН върна за доработка. В него влиза и Небет тепе.
Портата е сред най-значимите обекти в културно-историчесто наследство на Пловдив. Обектът е разкрит през 1976-1978 г. от археолозите Лилия Ботушарова и Елена Кесякова. Добре запазена и почистена е широката 13 м централна улица, архитектурните елементи в римо-коринтски стил, тротоарите и останките от прилежащите сгради. Оттук е минавал пътят към Константинопол.
Според запазени надписи строителството се датира към 172 г. при император Марк Аврелий, открит е също сектор на крепостна стена с две кули от късната античност. Самата порта по план е с основен централен вход и два малки. Има данни, че в нея е интегрирана по-ранна почетна арка, която вероятно е построена по времето на император Хадриан и се свързва с негово посещение в града.