Наследници на Пикасо продават негова керамика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10734732 www.24chasa.bg
Пабло Пикасо

Наследници на Пабло Пикасо продават 1010 незаменими токени на негова керамика, която никога досега не е показвана публично, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.

Внучката на художника Марина Пикасо и синът й Флориан Пикасо отвориха вратите на дома си в Женева. В жилището, изпълнено с произведения на изкуството, те показват и малка част, за кратко, от творбата, която излиза на дигиталния пазар на изкуството като безпрецедентно сливане между изящното изкуство и дигиталния свят.

Двамата искат да спечелят, като яхнат вълната на интереса към незаменимите токени, донесли многомилионни приходи на далеч по-слабо известни творци.

"Опитваме се да прокараме мост между света на незаменимите токени и света на изящното изкуство", каза Флориан Пикасо, правнук на художника.

Той и майка му показват за кратко само обратната страна на керамичния съд с размер на голяма купа за салата, който ще се продава като дигитален сертификат.

Марина Пикасо казва, че керамиката е от октомври 1958 г., когато тя е била дете. "Тази творба показва лице и то е изключително впечатляващо", каза тя. "То е радостно, щастливо. Показва живота...това е един от онези предмети, които са част от нашия живот, от съкровения ни живот - животът ми с моите деца".

На търг, организиран от аукционна къща "Сотбис" през март, ще бъдат представени уникален незаменим токен и истинската керамична купа. Онлайн наддаване за повече от 1000 други незаменими токени започва в петък на платформите "Nifty Gateway" и "Origin Protocol".

Семейството на Пикасо и бизнес мениджърите им казват, че целта е да се създаде общност от млади почитатели на Пикасо.

"Всичко се развива", каза Флориан Пикасо и подчертава, че с незаменимите токени се почита великият артист.

"Мисля, че това се вписва в наследството на Пикасо, защото така почитаме него и начина му на работа, който винаги е бил креативен", каза той.

Част от приходите ще бъдат дарени, включително и на фондация, която съдейства за преодоляване на недостига на медицински сестри, както и на неправителствена организация, която работи за намаляване на въглерода в атмосферата. Незаменимите токени ще се продават с музика, композирана от Флориан Пикасо, който е диджей и музикален продуцент, от Джон Леджънд и рапъра Нас.