За 40-годишния си юбилей "Оркестър без име" оживява на варненска сцена с неочакван финал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10742087 www.24chasa.bg

Премиерата на варненска сцена на мюзикъла "Оркестър без име" на режисьора Борис Панкин с диригент Страцимир Павлов е на 4 и 5  от 19 часа в Държавна опера Варна. Мюзикълът е адаптация по сценария на Станислав Стратиев за едноименния култов филм на режисьора Людмил Кирков.

През януари тази година се навършват 40 години, откакто излиза на екран любимият на милиони българи филм. 

Според режисьора Борис Панкин, българите харесват филма "Оркестър без име", защото в него е заложена нагласата на човек да мечтае. "Всеки от нас мечтае да полети на крилете на нещо, което обича да прави, дори то да не е неговата професия. Нито един от оркестрантите - монтьор, касиер, продавачка - не е музикант, но всички те имат една и съща мечта - искат да полетят на крилете на музиката. Тази мечта поражда вселена от тв риалити шоута, които се радват на огромна популярност, като "Гласовете на България", "X Factor". Волена Апостолова, която е нашата Рени, стигна почти до финала на едно такова риалити. Няма нищо по-хубаво от това да следваш мечтата си, а когато си повярваш, че можеш, ти вероятно наистина можеш. Ето защо "Оркестър без име" е толкова близък до българската душевност", убеден е режисьорът.

Сценографските и костюмографски решения на Петър Митев, както и хореографията на Анастасия Неделчева пресъздават 70-те години на миналия век у нас. Със соцепохата са съобразени също музикалните инструменти и дори чуждестранните песни, които звучат във филма. И за разлика от филмовите оркестранти, артистите в мюзикъла наистина пеят, разказват от екипа на операта.

Както във филма, така и в мюзикъла звучат 16-те златни български хита на Борис Карадимчев, изпълнени от Васил Найденов, "Тангра", "Щурците", "Сигнал", ФСБ, LZ и Силвия Кацарова, "Кукери", "Контрол" и "Тоника". "Оркестър без име" е джу бокс мюзикъл, подобно на "Мамма миа", с готови песни. Без да се намесва в оригиналния аранжимент, маестро Страцимир Павлов е адаптирал този рок и поп мюзикъл за оркестър с класически и поп музиканти.

От екипа на Държавна опера Варна разкриват, че финалът на мюзикъла е различен от филма. Решен със съвременни визуални средства, той създава асоциация за един сюрреалистичен преход от пустинния плаж на Алепу, подчинен на идеята за мечтата. Мечтата, която дори да трае само няколко минути, си струва целият живот.