"168 часа": Людмила Живкова издирва по цял свят картините на Майстора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10745880 www.24chasa.bg
Людмила Живкова на изложба на Майстора

Творецът оставя над 3000 шедьовъра, но съдбата само на много малка част от тях е известна

Преди повече от 40 години кинорежисьорът Иван Войновски по идея на Людмила Живкова тръгва по следите на над 200 картини на Владимир Димитров - Майстора, чиято съдба е неизвестна.

Самата Живкова до последно работи върху монографията си, посветена на художника. Издирва неизвестни факти за живота му, търси къде се намират негови ценни произведения. Прави опити

да събере творчеството му

под общ покрив в България, но безуспешно.

Има планове държавата да откупи негови шедьоври, които се намират в САЩ. Тя първа научава, че някои от творбите му са притежание на американската държава, тъй като са дарени на музей във Вашингтон от наследници на известен дипломат.

И до днес голяма част от най-ценните произведения на родения на 1 февруари преди 140 години във Фролош художник са в неизвестност. През годините се появяват и различни теории къде точно са изложени негови картини, но не всички се потвърждават.

Историята за

изгубените шедьоври на Майстора

в началото е известна, но се губи информация как се развива.

През 1924 г. Владимир Димитров сключва договор с тогавашния пълномощен посланик на САЩ в Чехословакия Джон Крейн. За колко пари е контрактът и за колко картини, намесен ли е Пикасо, както и какво се случва след това, четете ТУК.