Принц Андрю се отказва от почетно членство в престижен голф клуб

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10751215 www.24chasa.bg
Принц Андрю

Британският принц Андрю се отказва от почетното си членство в престижен голф клуб в Шотландия, предаде Асошиейтед прес.

Херцогът на Йорк, обвиняван в сексуално насилие от американка, е прекратил участието си в "Роял енд еншънт голф клъб ъв Сейнт Андрюс", който е сред най-авторитетните в света.

От организацията обявиха това две седмици, след като принц Андрю беше лишен от почетните си военни звания и правото да бъде патрон на благотворителни организации заради предстоящото дело в САЩ.

"Роял енд еншънт голф клъб ъв Сейнт Андрюс" получи известие, че херцогът на Йорк ще се откаже от почетното си членство. Ние уважаваме и оценяваме негово решение", се казва в разпространеното съобщение.

Вирджиния Джюфре (38 г.) заведе през лятото дело срещу принц Андрю, като го обвинява, че я е изнасилил, когато е била на 17 години и непълнолетна според американските закони. Синът на кралица Елизабет Втора категорично отхвърля твърденията на жената. Очаква се процесът да започне между септември и декември т.г. Официално засега не са отправени обвинения на принц Андрю.

"Роял енд еншънт голф клъб ъв Сейнт Андрюс" е основан през 1754 г. и помага за изготвянето на правилата за този спорт в продължение на 250 години, преди това да бъде възложено на друга организация. Той е частен голф клуб, в който членуват около 2400 души от цял свят.