Отвориха безплатно музеите на Рим в чест на неговия 2775–и рожден ден (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/11420628 www.24chasa.bg
Панорама към Древния Рим. СНИМКИ: ВИОЛИНА ХРИСТОВА

След годините на пандемия римляните се върнаха най-после по улиците и площадите, за да празнуват заедно и присъствено рождения ден на града си. За 2775-ата годишнина на Caput Mundi са организирани серия от събития, изложби и празненства, а общинските музеи и галерии са отворени безплатно за посетителите.

Римската историческа група - асоциация, в която членуват стотици жители на столицата, отново се върна със свои спектакли и шествия на Циркус Максимус. Това е най-голямата арена за конни надбягвания от древността. На нея представителите на групата, облечени с исторически облекла и въоръжение, възпроизвеждат исторически битки.

21 април, когато е раждането на Вечния град, се нарича още и римската Коледа. Според легендата, разказана от историка Марк Теренций Варон, Рим е основан от Ромул през 753 г.пр.Хр. Варон стига до тази дата на базата на изчисления на приятеля му астролог Луций Таруций. От 21 април започва и хронологията на Древен Рим – Ab Urbe Condita, или “от основаването на града”.

То се празнува за пръв път по времето на император Клавдий през 47 г. сл. Хр. След края на Римската империя умира и празникът. Отбелязването на рождения ден на града се възобновява едва през Възраждането в края на XVIII в. През фашизма Мусолини провъзгласява с указ рождения ден на Рим за официален празник с наименованието „Коледа на Рим – Празник на труда”.

През 1945 г. този указ е анулиран. В новата републиканска история на Италия за празник на труда се отбелязва 1 май. В същото време 21 април става римска Коледа.