Валентино мрази да го питат какво е елегантност, в сравнение с него “всички правят парцали”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/11523854 www.24chasa.bg

Бляскаво ревю на Испанския площад в Рим ще отбележи 90-годишния юбилей на Императора на модата, който обожава червеното и кучетата

“За жалост, винаги съм харесвал само красивите неща” е една от прословутите фрази на Валентино Гаравани. Тя най-точно обобщава неговото кредо в живота.

Не понася да го питат какво означава елегантността, въпреки че всички по света я свързват именно с неговия стил. Мнозина обичат да припомнят и друга знаменита фраза, този път изречена от покойния му колега Карл Лагерфелд. Когато гледа творенията на римския дизайнер, германецът му пошушва в ухото – “В сравнение с нас двамата другите правят само парцали”.

На 11 май навършИ 90 години последният император в модата, както наричат в документалния филм за него през 2008 г.  Валентино Клементе Лудовико Гаравани - това е истинското му име. Дизайнерът, който облече десетки холивудски звезди, ще бъде честван с бляскаво ревю на 8 юли до Испанския площад в Рим, където се роди империята му.

Валентино Гаравани е второто дете на Мауро и Тереза и се ражда във Вогера, до Милано. Там завършва училището по графика, в което усвоява майсторството на графичния моден дизайн, но успоредно с това учи и френски. По-късно заминава за Париж, където учи стил в Ecole de La Chambre Syndicale de la Couture. През 50-те години на миналия век се мести да живее във френската столица, където сътрудничи в ателието на Ги Ларош. След няколко години се връща в Италия и се установява в Рим, където започва работа в ателието на Винченцо Фердинанди. През 1957 г. с няколко свои съдружници, в това число и баща си, поставя началото на собствена модна къща. Заради високите разходи и заради вкуса на Валентино към лукса тя изпада във финансова криза и повечето от съдружниците се оттеглят. През 1959 г. дизайнерът отваря своето ателие на “Виа дей Кондоти” в Рим.

Точно тогава на хоризонта се появява Джанкарло Джамети -мъжът, който бележи личния и професионалния живот на Валентино. Двамата се срещат за пръв път на “Виа Венето”, улицата на Долче Вита. По онова време Гаравани е 28-годишен талантлив дизайнер, а Джамети е 22-годишен младеж, който учи архитектура, но все още не знае какво иска да прави в живота си. Двамата разбират веднага, че са създадени един за друг.

Любовта им трае 12 години и двамата живеят заедно с майките си Тереза и Лина

Валентино и Джанкарло се свързват и професионално един с друг – първият се посвещава на творческата част, а вторият – на всичко останало във фирмата.

През 1962 г. Гаравани триумфира на седмицата на модата във Флоренция, където в “Палацо Пити” представя първата си колекция. Като най-млад я показва в последния ден и в последния час. Успехът е толкова голям, че американците се сбиват за облеклата му. Цяла нощ след това Валентино и Джанкарло попълват поръчките от купувачите.

Модната библия – “Вог” Америка, му посвещава корицата си. Тогавашната директорка нарича Валентино и Джанкарло The Boys и дизайнерът си дава сметка, че вече е дошъл неговият момент.  При Валентино тичат най-влиятелните дами на Ню Йорк, като се започне от Джаки Кенеди. Няколко години по-късно именно той създава сватбената ѝ рокля, този път като за Джаки Онасис.

Валентино харесва да върви срещу течението. През 1968 г. представя колекция, която е изцяло бяла. Върху творенията е изобразена буквата V, която се превръща в икона за марката. Дизайнерът вече е на върха във висшата мода. Марката му прекрачва все повече граници - отваря ателиета в Париж, Токио, Женева, Ню Йорк и Лозана. Привлича като магнит най-известните и богати жени. А прочутият Анди Уорхол му отдава чест, като му прави портрет през 1971 г.

Стилът на Валентино остава в съзнанието на всички жени по света  с елегантността, ексклузивните тъкани, автентичния лукс, прецизната до маниакалност  техника в изработването на детайлите. Един елемент обаче го отличава от всички останали  – Rosso Valentino, червено валентино. Това е една тоналност, в която стилистът се влюбва, след като гледа спектакъл в Операта на Барселона. Дизайнерът вижда на сцената жени, облечени точно в този нюанс на червеното, който  му напомня много на червено мушкато. Той го носи в себе си още от детството си. Като запечатан в съзнанието му е моментът, когато майка му го води в къщата на своя братовчедка, приготвяща се за бал. Въпреки че 13-годишното момче е болно и с температура, остава като поразено от роклята от червен тюл. И до днес обича да вижда този нюанс навсякъде, по всички предмети, а не само в облеклото. Червеното е като талисман за Валентино.

Дизайнерът е шампион и по най-много

актриси - 8, спечелили “Оскар” в негови рокли

Сред тях са София Лорен, Елизабет Тейлър, Джейн Фонда, Джулия Робъртс, Кейт Бланшет. Валентино става дизайнерът на знаменитостите.

През 2007 г. решава да се оттегли от сцената и да предаде марката си в ръцете на други, избрани от него директори. Но преди това с празненства в Рим Валентино Гаравани отбелязва 45 години от марката си. 600 специални гости присъстват на ревюто спектакъл на Храма на Венера в Римския форум. За целта той е “възпроизведен” в оригиналния му вид чрез  сценографията на носителя на “Оскар” Данте Ферети.

На 4 септември 2007 г. Императорът казва официално “сбогом” и оттогава творчески директор на неговата модна къща става Алесандра Факинети. След само два сезона обаче тя напуска, а на нейно място идват Мария  Грация Кюри  и Пиер Паоло Пичоли. Двамата са заедно до 2016 г., когато Кюри става креативен директор на “Диор”, а Пичоли остава сам.

През януари 2008 г. Валентино слага край на кариерата си и в Париж, където ревюто му в музея “Роден” остава в историята на висшата мода.

След това модният диктатор работи само за определени проекти, като например за  операта. През 2012 г. модната къща “Валентино” преминава в ръцете на компания от Катар. Седалището на “Валентино” и днес се намира на площад “Минянели” в Рим, на две крачки от Испанския площад, където е и бутикът му.

Дълги години Валентино живее в замък с парк от 120 хектара

в околностите на Париж, който купува през 1995 г. В Рим пък неговата къща се намира на  Апия Антика. Има къща и в Лондон.

Макар че в живота връзката между Валентино и Джанкарло трае 12 г., двамата остават здраво свързани професионално. Никой не умее да прави толкова пари, колкото Джанкарло Джамети, който се грижи за финансовата част на марката. Където и да отиде, Валентино винаги е в компанията на своя многоброен антураж, включващ Джамети, настоящия му партньор и бивш модел – американеца Брус,  бразилските братя Шон и Антъни, на които Валентино и Джанкарло са кръстници и които са синове на неговия бивш пиар Карлос. Те са част от голямото му семейство.

През 90-те години на миналия век негова муза става и Росарио Надал, бившата снаха на Симеон Сакскобургготски, която среща в Майорка.

Всички почитатели на Валентино познават и другата му страст – кучетата от породата “Мопс”. Той е притежавал 6 и всички носят имена, започващи с М – Моли, Милтън, Монти, Марго, Мод, Маджи. Когато семейството Гаравани се придвижва, ползва три автомобила – единият е за Валентино,  партньора му и кучето Мод, вторият е за багажа, третият е за останалите кучета. Той е толкова привързан към тях, че поиска да бъдат до него дори на афиша за документалния му филм на кинофестивала във Венеция през 2008 г.