Наистина ли милиони хора днес са преки потомци на Чингис хан

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/11558509 www.24chasa.bg

Малко теми пленяват нашето внимание така, както го прави темата за човешкия произход. Ако искате да разберете нашия произход през последните 100 000 години, тази книга предлага най-доброто и актуално обобщение.

Книгата, посочена от известния американски еволюционен биолог и биогеограф Джаред Даймънд, е “Кои сме ние и как сме стигнали дотук” - мащабен труд на Дейвид Райк, в която авторът разкрива каква е връзката на нашата ДНК с тази на хора, живели преди 100 000 години.

Райк е един от най-изтъкнатите генетици в света, който разбива на пух и прах много от расистките стереотипи, но и обяснява генетичните разлики между отделните човешки групи.

Кои са предците на днешните европейски народи? Наистина ли милиони хора днес са преки потомци на Чингис хан? Има ли разлика в отделните човешки групи и доколко отговарят на истината традиционните стереотипи за расите и техния произход?

Това са само няколко от фундаменталните въпроси, на които Дейвид Райк дава отговор с помощта на новите методи за изследване на древна и съвременна ДНК.  Проследявайки главната хроника на човешките вариации, какви са сходствата между неандерталците – нашите далечни родственици – и съвременния човек, какви са особеностите на различните човешки групи и къде расистките стереотипи бъркат, той прави цялостна реконструкция на събития от миналото. А достъпният език и увлекателният стил на книгата я правят подходяща както за непрофесионални читатели, така и за специалисти.

Сравним по значение и размах с книгите на автори като Ювал Ноа Харари и Ричард Докинс, трудът на Райк предлага ясен поглед към миналото – към събитията, формирали нашето пъстро, взаимносвързано човешко семейство, и връзката на всеки един от нас не само с над седемте милиарда души, които живеят на земята, но и с още по-големия брой хора, населяващи миналото и бъдещето ни.

“Кои сме ние и как сме стигнали дотук” излиза с логото на “Сиела”.