В Казанлък избраха за 54-и път Царица Роза

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/11577540 www.24chasa.bg
54-ата поред Царица Роза на Казанлък е абитуриентката Белослава Желева. Снимка: Община Казанлък

В най-стария у нас конкурс за красота победи абитуриентката Белослава Желева

Казанлък избра снощи своята нова Царица Роза 2022 - това е Белослава Желева от СУ "Екзарх Антим I". По традиция в най-стария у нас конкурс за красота се състезават абитуриентки от местните средни училища. В тазгодишното 54-о издание на конкурса до финала достигнаха 26 красиви момичета.

Подгласнички на Царицата станаха Тереза Павлова от Националното училище по приложно изкуство и дизайн "Акад. Дечко Узунов" и Габриела Петкова - Професионална природо-математическа гимназия "Никола Обрешков".

"Обещавам да нося короната с достойнство и отговорност! Благодаря за високата чест!", с тези думи новата царица пое първия си ангажимент към казанлъчани.
Кметът на община Казанлък Галина Стоянова първа поздрави отличените момичета: "Царица Роза събира в себе си вечността с младостта и красотата... Бъдете все така здрави и амбициозни и преследвайте мечтите си, както го направихте тази вечер!". Наред с това Галина Стоянова обяви: "Започват 119-те Празници на розата в Казанлък. Те ще бъдат свободни, великолепни, с радостни сърца, с гости от близо и далеч, посветени са на любовта".

Журито на конкурса беше под председателството на казанлъшкия художник Петър Бояджиев, който отдавна работи в Канада. Известен е със своите дигитални графики и живопис. В състава на журито по традиция имаше и представител на японското посолство в София - този път честта се падна на аташето по културните въпроси Тае Хигаки.

Девойките дефилираха в три кръга: със спортно облекло, фолклорни костюми и официални вечерни тоалети. Още в първия кръг те демонстрираха гъвкавост и елегантност с танци в различни стилове.

Освен многото цветя и подаръци от общината и местния бизнес, който всяка година спонсорира събитията в празничната програма на Празниците на розата, по традиция Царица Роза поема задължението да гостува в побратимените с Казанлък градове на Япония - град Фукуяма в префектура Хирошима, където също се провежда Празник на розата, както и в град Мунаката, префектура Фукуока, където ще има Световен български фестивал. За това пътуване Царицата получи снощи от посолството на Япония в София самолетен билет.

Организаторите отчитат, че тази година 26-те участнички в конкурса са се отнесли към него със забележително доверие. Те демонстрираха, че застават над дребнотемието и злобливите коментари и смело и всеотдайно преминаха подготовката си за царската корона по програмата "Пътят към короната", казаха от общината. През цялото време и до сцената кандидатките за короната бяха подготвяни от екип, в който бяха включени коафьор и инструктор по зумба.

Конкурсът за Царица Роза и Празникът на розата в Казанлък са първите организирани в България. Над 110-годишната традиция се заражда в края на 19-и и началото на 20-и век. През далечната 1903 година казанлъчани правят празник на младостта и милосърдието, отдават почит на българската маслодайна роза и трудолюбието на розопроизводителите. През годините празникът и изборът на Царица Роза се превръщат в дългоочаквано не само в града събитие.

По инициатива на кмета Галина Стоянова, започнала през 2014 година още в първия й мандат, уникалният Празник на розата в Казанлък получи патент за регистрация на 19 април 2021 година. Така се увенчаха с успех нейните дългогодишни усилия да защити репутацията на красивата традиция в Долината на розите и на тракийските царе, с която местните жители се гордеят. Патентът затвърждава правото на община Казанлък да организира празнични събития, посветени на обичта към Роза Дамасцена и местния поминък.

Церемонията по коронясването на новата Царица Роза ще се състои на 3 юни, а два дни по-късно тя трябва да поведе празничното дефиле под надслов "Усмивки и цветя" - кулминацията на Празника на розата. Пак по традиция новата царица Белослава Желева ще получи короната си от досегашната царица Александра Хаджихристова, която беше избрана през миналата година.