В Сливен започна шестият Средновековен събор "Помни славата"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/11577688 www.24chasa.bg
Участници в средновековния събор "Помни славата", който се провежда в Сливен. Снимка: Община Сливен

Клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от цялата страна, си дават среща в шестия поред Средновековен събор "Помни славата", който започна в Сливен. Тазгодишното издание ще продължи до 15 май на късноантичната и средновековна крепост "Туида", съобщиха от общината.

Началото бе дадено от зам.-кмета по икономическото развитие инж. Стоян Марков, който от името на кмета Стефан Радев поздрави гостите и участници в проявата.
„През последните години крепост „Туида“ се превърна в разпознаваем обект – не само на туристическата, но и на културно-историческата карта на България. Едно от емблематичните за Сливен места, което буди интерес, както сред туристите от страната и чужбина, така и сред почитателите на археологията и живата история. Крепостта е един от достойните представители на община Сливен в национални и международни форуми, завоювала не едно и две престижни отличия“, заяви зам.-кметът инж. Марков.

Заради 2-годишно прекъсване, събитието, което традиционно се провеждаше през октомври, сега е преместено през месец май. Шестото му издание е посветено на 40-годишнината от началото на археологическите проучвания на крепост "Туида". То е и част от програмата на Майски дни на културата "Сливенски огньове" и на Международния ден и нощ на музеите за 2022 г.

Шествие на участниците в средновековния събор
Шествие на участниците в средновековния събор "Помни славата", който се провежда в Сливен. Снимка: Община Сливен

През фестивалните дни на територията на крепостта ще се представят бит, култура и военно дело от периода на Късната античност, Първо и Второ българско царство. За посетителите ще бъдат показани бойни умения от кон, както и традиционна стрелба с лък. Програмата включва още – представяне на средновековните лагери на участниците, турнир по средновековна фехтовка, концерт и огнен спектакъл други.

Входът за посетители е свободен.